Newsroom

Newsroom

Κύπρος: Μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ορίζοντα

Μειώσεις που αγγίζουν το 5% στο δημόσιο τομέα προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο για την Κύπρο, το οποίο συντάχθηκε από κλιμάκιο…

Μειώσεις που αγγίζουν το 5% στο δημόσιο τομέα προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο για την Κύπρο, το οποίο συντάχθηκε από κλιμάκιο του ΔΝΤ και παραδόθηκε επισήμως λίγες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο.

Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, προβλέπεται επίσης κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ καθώς και δύο χιλιάδες απολύσεις από το χώρο της Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μετά την καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή της πρώτης συμφωνίας, αυτά τα μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο.

Ειδικότερα, κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου με τέσσερις γενικούς διευθυντές υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της.