Newsroom

Newsroom

Μεγάλο "φρένο" της κυπριακής Βουλής στις ιδιωτικοποιήσεις

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ένα περίπου χρόνο μετά το Μνημόνιο, καθώς η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο…

voyli kypros

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ένα περίπου χρόνο μετά το Μνημόνιο, καθώς η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αμφίβολη η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου από το Μηχανισμό Στήριξης, αφού η τρόικα είχε εξαρτήσει την εκταμίευσή του από την έγκριση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και με 5 αποχές.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ (Νικόλας Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που έχει διαγραφεί από το ΑΚΕΛ) Ζαχαρίας Κουλίας. Κατά ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Νίκος Κουτσού που εκφράζει τη Συμμαχία Πολιτών.

Αποχή τήρησαν πέντε βουλευτές του ΔΗΚΟ (Μάριος Κάρογιαν, Αθηνά Κυριακίδου, Φύτος Κωνσταντίνου, ‘Αγγελος Βότσης και Αντώνης Αντωνίου).-

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την Βουλή.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, τα οποία έγραφαν «Βουλευτές προστατέψτε τον τόπο», «Αποκρατικοποίηση=ακριβότερο ρεύμα», «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ» και «Δεν προσφερόμαστε για πώληση».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι διαδηλωτές ήταν γύρω στους 6.000 και η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κιγκλιδώματα τοποθετήθηκαν τόσο στη βόρεια πλευρά του κτιρίου της Βουλής, που γειτνιάζει με τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, όσο και επί της Λεωφόρου Νεχρού στα ανατολικά και στα δυτικά.

Συρματοπλέγματα τοποθετήθηκαν στα κάγκελα του χώρου στάθμευσης του παλιού νοσοκομείου, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν όλα τα σημεία στα οποία είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα.

Πηγή: tanea.gr