Κύπρος: Καταγγελίες για διαπλοκή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Τραπεζών

Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση καταγγελιών του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, αδελφού του γενικού εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για διαπλοκή στον χώρο της κυπριακής Δικαιοσύνης. 

Επιστολή του δικηγόρου, Νίκου Κληρίδη προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ) προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.  

«Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα. Τα δικαστήρια μας ελέγχονται από το δικηγορικό γραφείο ‘Πολυβίου & Χρυσαφίνης’.

Δεν υπάρχει δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου που να μην έχει παιδί στο δικηγορικό γραφείο που προωθεί τα συμφέροντα των τραπεζών», υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Ν. Κληρίδης. Επίσης, υποστηρίζει ότι αποζημιώθηκαν για αξιόγραφα η αδελφή και η θυγατέρα του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου , Μύρωνα Νικολάτου, και κατονομάζει έξι μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, των οποίων τα παιδιά ή άλλα συγγενικά πρόσωπα εργάζονται στο προαναφερόμενο δικηγορικό γραφείο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε απόψε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπέδειξε πως υπάρχουν τα αρμόδια για αυτά τα ζητήματα όργανα, αλλά, εάν χρειαστεί, όπως είπε, θα τον απασχολήσει το θέμα.

«Εάν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβω, θα το πράξω», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως «πρέπει να υπάρξει τεκμηρίωση των στοιχείων και να αποδειχθεί εκβιασμός της Δικαιοσύνης». Ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος αύριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνήλθε και εξέτασε τις καταγγελίες Κληρίδη, κάνει λόγο για «απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του».

Για «προσπάθεια σπίλωσης» του ονόματός του, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος: Το υπονοούμενο του Νίκου Κληρίδη ότι συγγενικά του πρόσωπα είχαν ευνοϊκή μεταχείριση κατά την εξωδικαστική διευθέτηση αγωγών τους εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και ότι το γεγονός αυτό μπορεί να είχε κάποια επίδραση στη δικαστική του κρίση, «συνιστά συκοφαντία», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάτο, οι εξωδικαστικές διευθετήσεις των αγωγών έγιναν «απολύτως νόμιμα και νομότυπα, ύστερα από διαβουλεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι «ουδεμία εύνοια ή χάρη δέχθηκαν οι συγγενείς του».

«Ανυπόστατους και απαράδεκτους» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Νίκου Κληρίδη το δικηγορικό γραφείο «Χρυσαφίνης και Πολυβίου».

Ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης επιμένει στις καταγγελίες του και δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει μόνο να απονέμεται, αλλά και να φαίνεται ότι απονέμεται. Επίσης, υποστήριξε ότι όσα κατήγγειλε «είναι τεκμηριωμένα και θα αποδειχθούν».

Την Πέμπτη θα εξετάσει τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.  

Εξάλλου, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον γενικό εισαγγελέα , τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απέστειλε ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ζητώντας την παραπομπή του Νίκου Κληρίδη στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΠΔΣ.  

Στην υπόθεση έκαναν παρέμβαση και τα πολιτικά κόμματα.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος» στο ζήτημα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Δικαιοσύνη. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι για το ΑΚΕΛ, το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρόκειται να το αφήσει να «πέσει στα μαλακά». 

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι καταγγελίες του δικηγόρου, Νίκου Κληρίδη, για περιστατικά στο χώρο της Δικαιοσύνης, που ενδεχομένως να θεωρηθούν ως φαινόμενα διαπλοκής, «είναι σοβαρές και πρέπει να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης». 

Σοβαρή διερεύνηση των καταγγελιών ζητούν και τα άλλα κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…