Κύπρος: Για διαφθορά ερευνάται ο Νίκος Αναστασιάδης

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς θα τεθούν τις επόμενες μέρες ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, Υπουργοί του αλλά και το ΔΗΣΥ για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τα «χρυσά» διαβατήρια.

5a7752201dc524d06a8b4584

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς οι γαμπροί του και υπουργοί της κυβέρνησής του βρίσκονται στο στόχαστρο των κυπριακών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, που αφορά στα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια».

Συγκεκριμένα, με εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες», το δικηγορικό γραφείο μετά την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα, ανήκει κατά 50% στις δύο κόρες του και κατά 50% σε συνεταίρους του. Παράλληλα με την έρευνα για απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την Αρχή κατά της Διαφθοράς ελέγχονται νυν και πρώην υπουργοί του, που σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία που κατέθεσαν αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια».

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», πρόκειται για δύο από τις συνολικά τρεις περιπτώσεις που κατήγγειλε στο εν λόγω Σώμα ο βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης. Η μια αφορά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο τελευταίος και παρουσιάζουν επενδυτές, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακά διαβατήρια ή/και εταιρείες κυπριοποιημένων επιχειρηματιών, που έκαναν εισφορές στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ).

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, ο Πρόεδρος της Αρχής Χάρης Πογιατζής ενημέρωσε χθες τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη σε σχέση με τις καταγγελίες που υπέβαλε και σχετίζονται με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Ποιες είναι οι υποθέσεις που ερευνώνται

Το γνωστό θέμα έμμεσων ή άμεσων εισφορών στον ΔΗΣΥ από πρόσωπα που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, επαναφέρθηκε στο προσκήνιο από τον κ. Χριστοφίδη την 1η Σεπτεμβρίου (2022) σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου.

Ο Al Saaty Sabah πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018 – το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ ύψους €50.000. Ο Salem Abukheizran πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016 – το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ €40.000. Ο Dmitry Chipliev πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014 – ο ίδιος εμφανίζεται με εισφορές στον ΔΗΣΥ €50.000 το 2017 και €25.000 το 2016. Ο Tarek Sadi Moamen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019 – το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ €20.000. Ο Yan Lugen πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018 – τo 2019 η εταιρεία Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης, κατέθεσε εισφορά €20.000 στον ΔΗΣΥ. Η εισφορά της τάξεως των €20.000 ευρώ από την εταιρεία συμφερόντων του κ. Moamen, TIGERVIEW HOLDINGS LTD, κατά το 2018, έγινε χωρίς η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα να ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου για τουλάχιστον τρία έτη. Αυτή είναι προϋπόθεση με βάση την κείμενη νομοθεσία, όπως τονίζει η κυπριακή εφημερίδα.

Η καταγγελία για τους πέντε αξιωματούχους αφορά δικηγορικά γραφεία με τα οποία έχουν ή είχαν έμμεση ή άμεση σχέση νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης (Νίκος Αναστασιάδης, Έμιλυ Γιολίτη, Μάριος Δημητριάδης, Σάββας Αγγελίδης και Κυριάκος Κούσιος). Ο ερευνών λειτουργός θα εξετάσει μεταξύ άλλων κατά πόσον υπήρξε ασυμβίβαστο. Πάντως, κάποια από τα εν λόγω δικηγορικά γραφεία είχαν ξεκαθαρίσει με ανακοινώσεις τους ότι δεν σχετίζονται εταιρικά με τους αξιωματούχους ή ότι οι πολιτογραφήσεις είχαν γίνει σε χρονική περίοδο άσχετη με τα ιδρυτικά τους στελέχη που μετέπειτα έλαβαν αξίωμα στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κυριάκου Κούσιου που είχε δηλώσει ότι το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων του είχε κάνει μικρό αριθμό πολιτογραφήσεων και μάλιστα πολύ πριν ο ίδιος αναλάβει κυβερνητική θέση.

Ακόμα, η τρίτη υπόθεση, όπως επισημαίνεται, αφορά κτήριο που ανήγειρε η Imperio Properties συμφερόντων του κ. Μισιρλή, στο οποίο στεγάζεται ρωσική τράπεζα που πριν κρατικοποιηθεί ήταν συμφερόντων του πολυεκατομμυριούχου Victor Pichugov που πολιτογραφήθηκε Κύπριος από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μέσω της συζύγου του. Ο «Φ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Μισιρλή για να προβάλει τις θέσεις του εφόσον το επιθυμεί.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…