Κυπριακό: Σύμπλευση των κομμάτων στους βασικούς άξονες – Στη Λευκωσία παραδίδεται ο φάκελος της Κύπρου

Σύμπτωση απόψεων σε βασικά σημεία του Κυπριακού διαμορφώνεται από όλα τα κόμματα, με βάση τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

5964c5931dc5242b748b47c8

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τέσσερα συμπεράσματα, τα οποία είναι τα εξής:

1. Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στη διαρκή προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

2. Υπάρχει ευρύτατη συναντίληψη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου της κ. Αναστασιάδη που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

3. Η ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων διεθνώς και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου, διότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

4. Η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ως προς το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα δοθεί όλη η αλήθεια στο φως, πρόσθεσε και σημείωσε πως ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να λύσει το Κυπριακό»

Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους του αδιεξόδου που επήλθε στην Ελβετία για την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, εξηγώντας πως «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».

«Η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις της χώρας μας» πρόσθεσε και αρίθμησε τα εξής:

1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της κυπριακής δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

3. Ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα πάρει την τελική απόφαση».

«Αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται με άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρος της Κύπρου» τόνισε και συμπλήρωσε περαιτέρω: «Συνεπάγεται με δυο λόγια με την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων»

«Και θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα την προσπάθεια της διαπραγματευτική ομάδας του ΥΠΕΞ» είπε, εξαίροντας τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας. Επ’ αυτού εξήγησε πως η διαπραγματευτική ομάδα και ο αρμόδιος υπουργός ανέδειξαν πως κανένα κράτος του 21ου αιώνα και μέλος της ΕΕ δεν υφίσταται εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. «Κανένα κράτος της ΕΕ και σίγουρα όχι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» ξεκαθάρισε.

«Μία επανενωμένη Κύπρος δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό στην ΕΕ» υποστήριξε, τονίζοντας πως η Ελλάδα έπεισε τη διεθνή κοινότητα για τις προαναφερθείσες θέσεις της.

«Πείσαμε τη διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί αυτές τις θέσεις. Δεν βρεθήκαμε στη διαπραγμάτευση προκειμένου να ροκανίσουμε τον χρόνο για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών της αποτυχίας, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης».

Ως προς τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε πως «εδώ και ένα χρόνο καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων η σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου του ΟΗΕ. Η αλλαγή δομής του κράτος. Τα μέτρα αστυνόμευσης και η συμμετοχή της ΕΕ θα ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του προς την τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο στην Ελβετία, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρήκε ανταπόκριση στα κελεύσματα προς την Τουρκία κατά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες, κάτι που θα σήμαινε προοπτική για λύση στο Κραν Μοντανά.

«Αυτό που διαφάνηκε -παρά κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις- είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευθεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Δηλαδή, σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και σε μια -έστω και σταδιακή- αποχώρηση όμως του κατοχικού στρατού» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

«Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό.

»Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμένα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου). Mάλιστα, είπε ότι η απόφαση για την πρόσβαση στα αρχεία είχε ληφθεί πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

«Με την ίδια υπευθυνότητα και η διαχείριση της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις κρίσιμες φάσεις διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, θα διαχειριστεί, όταν έρθει η ώρα, και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ».

«Έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, είναι προφανές ότι επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Όταν ξεκινήσει θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων, ανοιχτή. Και θα ήθελα να σας επισημάνω ότι όταν έρθει και εάν έρθει εκείνη η ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, να μην ανησυχείτε, διότι μέλημά μας δεν θα είναι απλά και μόνο να συγκροτήσουμε μία σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μία ευρεία σύμπτωση απόψεων για τη θέση και στάση της χώρας σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα Σκόπια.

«Τα κρίσιμα αυτά θέματα που δεν αφορούν το παρόν αλλά το μέλλον της χώρας, τη θέση και τον ρόλο της χώρας στο διεθνές στερέωμα, δεν ενδείκνυνται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που αφορούν το παρόν», υπογράμμισε επίσης.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…