Το Κυπριακό στην ατζέντα των συνομιλιών του Ερντογάν με την Μέι

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κωνσταντινούπολη για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη μεταξύ 13-15 Μαΐου και στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και με την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι, την Δευτέρα.

5a894aab1dc524db278b4567

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει αναφέρθηκε στα θέματα της ατζέντας που θα συζητήσει στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.

«Με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους ανάπτυξής τους, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ως χώρες-εγγυήτριες και οι δύο θα εξετάσουμε και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Επιπλέον, θα συζητήσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη Μέση Ανατολή, ειδικά για τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν», είπε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ερντογάν θα παραστεί στην εκδήλωση της έβδομης συνάντησης του τουρκο-βρετανικού φόρουμ «Tatlıdil» που έχει στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει και μία ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House, ενώ θα συναντηθεί επίσης με επιχειρηματικούς κύκλους και επενδυτές.

Στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εξετάσει θέματα κυρίως για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ασφάλεια και η αμυντική βιομηχανία. Για το λόγο αυτό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύεται από έναν αριθμό υπουργών, που θα συμμετάσχουν στο τουρκο-βρετανικό φόρουμ, που έχει να διεξαχθεί από το 2011.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς εταίρους της Τουρκίας με έναν όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών ύψους άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ατζέντα των επαφών θα είναι φυσικά και οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, οι περιφερειακές εξελίξεις και κυρίως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…