Κυπριακό: "Δοκιμασία προθέσεων για την Τουρκία η διάσκεψη της Γενεύης" λέει ο Αναστασιάδης

Η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό αποτελεί ιστορική στιγμή κατά τα λεγόμενα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού θα αποσαφηνιστούν πλήρως οι τουρκικές προθέσεις. Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί και η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα, έχοντας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

586141b51dc524c9648b481c

«Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», τονίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε», ενώ σημειώνει πως «αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της».

Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Καταλήγοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά «τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων , τις οποίες απόλυτα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».

Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Αθήνα θα επισκεφτεί την προσεχή Παρασκευή ο Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας προγραμματίσει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συζητήσουν και το Κυπριακό, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να έχει συνάντηση και με την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτή.

Ερωτηθείς αν αναμένεται συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η συνάντηση των τεχνοκρατών από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ανάμεσα στα άλλα, στόχο έχει να προετοιμάσει μια συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας πως μια τέτοια συνάντηση πριν από τη Γενεύη δεν αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά σίγουρα, αν όλοι επιθυμούμε, όπως είπε, να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε, πάντως πως εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα διευκολύνει να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα, εάν δημιουργηθούν, θα είμαστε και πιο κοντά στο στόχο, για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία.

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…