ΚΧ

Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

«Κυνήγι» αρουραίων στη Νέα Υόρκη

Πυρά φιλόζωων σε ομάδα εθελοντών για «αρχαϊκή και παράνομη» δράση στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Screenshot 2021 06 11 152444

Ανεπούλωτη πληγή για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να αποτελούν οι αρουραίοι που κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους, στις γειτονιές, ακόμη και στο μετρό, τη στιγμή που οι τοπικές αρχές δίνουν αγώνα για να περιορίσουν τον αριθμό τους.

Μια αμφιλεγόμενη λύση στον μόνιμο πονοκέφαλο για τους κατοίκους επιχειρεί να δώσει μια ομάδα εθελοντών με την ονομασία RATS, η οποία όμως έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις και σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

Οι αυτοαποκαλούμενοι RATS (Ryders Alley Trencher-fed Society, αλλά και «αρουραίοι») βγαίνουν για κυνήγι κυρίως νύχτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης παρέα με τους σκύλους τους, τους οποίους επιστρατεύουν εναντίον των τρωκτικών που κρύβονται κυρίως στους κάδους απορριμμάτων αναζητώντας τροφή.

Λιλιπούτειοι σκύλοι, συνήθως μικρόσωμα τεριέ, υπό τις παραινέσεις των ιδιοκτητών τους επιτίθενται στα τρωκτικά, με τις εικόνες από το… κυνήγι να προκαλούν αντιδράσεις στον ξένο παρατηρητή.

«Τo κυνήγι μας περιορίζεται σε οκτώ σκύλους. Αυτό είναι τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε επίσημη ιδιότητα μέλους, αλλά οι ανακοινώσεις μας για κυνήγι αγγίζουν περίπου 65 πιθανούς κυνηγούς. Επισκεπτόμαστε μια συγκεκριμένη γειτονιά βασιζόμενοι κυρίως σε κλήσεις και παράπονα που δεχόμαστε από κατοίκους. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε κάθε παράπονο. Γενικά κυνηγούμε από τρεις έως πέντε ώρες» λέει στο Documento ο Ρίτσαρντ Ρέινολντς της ομάδας RATS.

Λείπει ο… γάτος

Η απουσία έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας λόγω της πανδημίας άφησε το πεδίο ελεύθερο στα τρωκτικά, που βγήκαν στους δρόμους αναζητώντας απεγνωσμένα τροφή: «Υπάρχει μόνο μία λύση στο πρόβλημα των αρουραίων στη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε αλλού.

Αυτό είναι να αφαιρεθεί η τροφοδοσία τους σε τρόφιμα. Αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις αφού τα ανοιχτά σκουπίδια με προγραμματισμένη συλλογή λίγο πολύ εξασφαλίζουν την επιβίωση και τη μακροζωία των τρωκτικών. Δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε η λύση, παρόλο που καταφέραμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των αρουραίων σε αρκετές γειτονιές. Συμβάλλουμε σημαντικά ώστε να βεβαιωθούν οι άνθρωποι ότι κάποιος προσπαθεί να βοηθήσει» παραδέχεται ο Ρίτσαρντ Ρέινολντς.

Τριάντα χρόνια πριν

Ερωτηθείς για τη δημιουργία της ομάδας σχολίασε: «Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ύστερα από αίτημα ενός επιστάτη πάρκου που ένιωθε ότι μπορεί να βοηθήσουμε με το πρόβλημα των αρουραίων. Μπορούσαμε και το κάναμε. Όλοι οι άνθρωποί μας είναι εθελοντές και τα σκυλιά μας είναι ακόμη πιο πρόθυμοι εθελοντές». Και συνέχισε: «Παρόλο που είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αρχών επιβολής του νόμου, δεν αποζημιωνόμαστε από κανέναν από αυτούς και θα το αρνηθούμε αν μας προσφερθεί».

Στην ερώτηση του Documento εάν υπό κανονικές συνθήκες ο περιορισμός των τρωκτικών θα έπρεπε να είναι ευθύνη των επίσημων αρχών απάντησε: «Οι τοπικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό. Χωρίς αυτές η πόλη θα ήταν πραγματικά στο έλεος των τρωκτικών, αλλά αρουραίοι υπήρχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια λόγω της ικανότητάς τους να επιβιώνουν.

Πριν από μερικά χρόνια η πόλη ξόδεψε 11 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αρουραίων και βρήκε μερικές πολύ καλές λύσεις, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες αυτές τα τρωκτικά επιμένουν. Δεν υπάρχει τέλεια λύση για τον έλεγχο των αρουραίων».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να τραυματιστεί κάποιο από τα ζώα που ωθούνται στη «μάχη», ο Ρ. Ρέινολντς σημείωσε: «Υπάρχει μικρός κίνδυνος τραυματισμού ή ασθένειας για τα σκυλιά. Σε τριάντα χρόνια συχνών κυνηγιών δεν είχαμε ποτέ σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια. Κυνηγούμε πάντα υπό επίβλεψη ειδικού και συχνά με έναν κτηνίατρο. Τα σκυλιά δέχονται περιποίηση και ανοσοποίηση μέσω εμβολιασμού στο μέτρο του δυνατού».

«Καρφιά» από την PETA

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τη δράση της ομάδας έχουν οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια της PETA Στέφανι Μπελ μιλώντας στο Documento υπογράμμισε: «Οι αρουραίοι απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν όπως και οι άλλοι Νεοϋορκέζοι και το να βάλουν σκύλους εναντίον τους είναι αρχαϊκό, κακό και παράνομο».

Εν συνεχεία καλεί τους πολίτες να ειδοποιούν τις τοπικές αρχές: «Όποιος δεν αυτήν τη σκληρή ομάδα σε δράση πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την ASPCA, καθώς πρόκειται για ρητή παραβίαση των νόμων κατά της σκληρότητας της Νέας Υόρκης. Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι οι αρουραίοι δεν θέλουν να μας βλάψουν – και εάν σφραγίσουμε ρωγμές στους τοίχους και απορρίψουμε σωστά τα σκουπίδια, μπορούμε να τους εμποδίσουμε να εισέλθουν στα κτίριά μας».

Ο Ρίτσαρντ Ρέινολντς απαντώντας με τη σειρά του στην εκπρόσωπο της PETA σημείωσε: «Παρόλο που ενδέχεται να μη συμφωνούμε πάντα μαζί τους, σεβόμαστε τη θέση της PETA και παρόμοιων οργανισμών. Παραμένει γεγονός ότι άλλες μέθοδοι ελέγχου των τρωκτικών, όπως η μακροχρόνια εσωτερική δηλητηρίαση, οι κολλώδεις παγίδες και παρόμοιες διαδικασίες, έχουν αποτέλεσμα έναν παρατεταμένο και θλιβερό θάνατο (σ.σ.: για τα τρωκτικά)».

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης