Newsroom

Newsroom

Κύμα οργής κατά του Ριάντ

Την οργή των σιιτών κατά της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής…

nimr

Την οργή των σιιτών κατά της βασιλικής οικογένειας προκάλεσε η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός εξέχοντος ιερωμένου της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας. Πρόκειται για τον θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, φυσιογνωμία της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, ο οποίος εκτελέστηκε κατηγορούμενος ως «τρομοκράτης» ανάμεσα σε άλλα 46 άτομα. 

Οι φόβοι για την κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης στην περιοχής εντείνονται, καθώς ήδη στο Ιράν, όπου προκλήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες.  Η μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, ενώ έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις για να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις.

Aργά το βράδυ του Σαββάτου ομάδες νεαρών επιτέθηκαν εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Τα επεισόδια γρήγορα πήραν έκταση, με βόμβες μολότοφ και πέτρες να εκτοξεύονται προς το κτίριο της πρεσβείας, ενώ πολύ έντονες ήταν και οι φραστικές επιθέσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας και του καθεστώτος της.

Ανήσυχες Ε.Ε. και ΗΠΑ

«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε το βασίλειο του Κόλπου «να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες» που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», επαναλαμβάνοντας στην σχετική ανακοίνωση την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την επιβολή της θανατικής ποινής «απάνθρωπο είδος τιμωρίας», τόνισε ότι «η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή».

Η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ απειλεί «να κλιμακώσει τις εντάσεις σε μία στιγμή που είναι επείγει ο κατευνασμός τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , εκφράζοντας κι αυτός «βαθιά ανησυχία» για την εκτέλεση του Νιμρ και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…