Τελικά ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; «Κύμα» αποζημιώσεων για το μετρό Θεσσαλονίκης ενώ οι αρχαιότητες καταστρέφονται!

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης φορτώνονται ξανά τις κυβερνητικές εμμονές. 

politismos 780x580 1

Με μία απόφαση παρωδία το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αττικό Μετρό» παραδέχτηκε ότι οι καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης βαραίνουν… την ίδια με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να γίνονται δεκτά αιτήματα αποζημιώσεων τα οποία και καταβάλλονται! Επομένως, η τακτική της Αττικό Μετρό ΑΕ είναι να εγκρίνει τα αιτήματα αποζημίωσης των εργολάβων χωρίς καμία αμφισβήτηση και αξίωση. 

Η πολιτική της κυβέρνησης να επιμένει με κάθε κόστος στην απόσπαση έβλαψε ανεπανόρθωτα το έργο (με δική της πρωτοβουλία εξάλλου άλλαξε ολόκληρος ο σχεδιασμός), ενώ καθυστέρησε τόσο πολύ που αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει χωρίς μετρό μέχρι το 2025 (!) .

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την τέταρτη συμπληρωματική σύμβαση για το έργο στη Βουλή κατατέθηκε έγγραφο το οποίο αναφέρεται στην παράταση του χρονοδιαγράμματος του συνόλου του έργου.Στο έγγραφο «αναγνωρίζεται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών της Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας Α/Α 9 δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της Αναδόχου Κ/αίας…» και γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «συναιπαιτιότητα στις σχετικές καθυστερήσεις». 

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (4.1.2022) αναφέρεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2021 η Αττικό Μετρό πλήρωσε στον ανάδοχο (Ακτωρ-Hitachi Rail-WEBUILD) 8 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις ,ενώ έχει υποβάλει και άλλα τέσσερα αιτήματα που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Όπως έχουν επισημάνει οι αρμόδιοι φορείς οι καθυστερήσεις των τελευταίων δύο ετών οφείλονται στην αλλαγή σχεδιασμού του έργου το 2019 προκειμένου να αποσπαστούν τα αρχαία από τη Βενιζέλου οδηγώντας σε μία τεράστια καταστροφή που έχει επισημανθεί από κορυφαίους αρχαιολογικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα έκανε μία εξαιρετική τοποθέτηση για το θέμα στο Facebook όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην περίπτωση της Αττικό Μετρό, με πρόεδρο τον Ν. Ταχιάο, έχουμε ένα τρίτο σενάριο: η Αττικό Μετρό αποδέχεται ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ εξαρχής ΟΛΑ τα επιχειρήματα και ΟΛΑ τα αιτήματα του εργολάβου του έργου! Όχι μόνο τα αποδέχεται, αλλά δέχεται ότι η ίδια η Αττικό Μετρό ΦΤΑΙΕΙ για τις καθυστερήσεις του έργου. Πώς φταίει; Άλλαξε σχεδιασμό για το Σταθμό Βενιζέλου, αργούσε -λέει η ίδια η ΑΜ- να εγκρίνει τις μελέτες που έφερνε ο εργολάβος γιατί είχε “φόρτο εργασίας” (ενώ η Αττικό Μετρό έχει μόνη ευθύνη τα Μετρό). Ακόμη κι όταν ο Εργολάβος αργούσε να φέρει τις Μελέτες, πάλι η ΑΜ φταίει -λέει η ίδια- γιατί δεν τις ενέκρινε στην ώρα τους! Ακόμη και στα αρχιτεκτονικά των υπόλοιπων 12 σταθμών, που δεν έχει αλλάξει ΚΑΝΕΝΑΣ σχεδιασμός, απλώς ο εργολάβος (όπως γράφει και το έγγραφο που βλέπετε) ΔΕΝ προχωρούσε ΚΑΜΙΑ εργασία, και πάλι η Αττικό Μετρό δηλώνει “συνυπευθυνότητα”!», ενώ σε σχέση με τις αρχαιότητες σχολιάζει:

«Και τώρα ας ξαναγυρίσουμε στις αρχαιότητες της Βενιζέλου, που τις τελευταίες εβδομάδες καταστρέφονται με φρενήρη ρυθμό: ο Ζέρβας, η Μενδώνη, ο Ταχιάος, ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης μας έλεγαν ότι είναι αναγκαστικό να αποσπαστούν οι αρχαιότητες γιατί έτσι το Μετρό θα τελειώσει πιο γρήγορα και θα κοστίσει φτηνότερα. Παρουσίαζαν όλους εμάς που από την πρώτη μέρα φωνάζουμε ότι αυτό είναι καταστροφή ΚΑΙ των αρχαιοτήτων ΚΑΙ του τεχνικού έργου, ως “επαγγελματίες ευαίσθητους”.

Και από πίσω κανόνιζαν με τον εργολάβο να καθυστερεί όσο θέλει σε όλο το έργο, να φταίει η Αττικό Μετρό και τα αρχαία (αυτά φταίνε πάντα, ως γνωστόν). Αυτή τη στιγμή καταστρέφουν τις αρχαιότητες, ενώ η Αττικό Μετρό δίνει παρατάσεις και εκ. ευρώ αποζημιώσεις στον εργολάβο χωρίς να την εγκαλεί κανείς!».  

Τα σχετικά έγγραφα: 

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…