Newsroom

Newsroom

Το κύμα απολύσεων επιβεβαιώνει η ΕΡΓΑΝΗ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα (Δευτέρα) το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με την πορεία στην αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει, αλλά κυρίως για το τι έπεται στο προσεχές χρονικό διάστημα.   

fs temrnb

Μεταξύ άλλων, η ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει την έξαρση των απολύσεων στο τέλος του Ιουνίου, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για περαιτέρω αύξηση των περικοπών μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή.  

Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία ημέρα του Ιουνίου (30/6/2020) καταγράφηκαν πάνω από 36.500 απολύσεις, με τη μερίδα του λέοντος να εντοπίζεται στην Αττική, όπου συνολικά τον Ιούνιο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό (στο -12.484). 

Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των προσλήψεων, μεγάλη αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης εις βάρος αυτών της πλήρης απασχόλησης, καθώς και περαιτέρω άνοδος της εκ περιτροπής εργασίας. 

Αναλυτικά, τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ:

Ικανοποιημένος ο Βρούτσης

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα στοιχεία, καθώς επέλεξε να αναφερθεί σε μεμονωμένα δεδομένα, όπως το θετικό ισοζύγιο του Ιουνίου, συνεχίζοντας έτσι το κυβερνητικό αφήγημα πως «οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο».  

«Το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για το μήνα Ιούνιο του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας τα παρακάτω:

«Από την αρχή της πανδημίας, επιδιώξαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την διατήρηση των θέσεων εργασίας θέτοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον ίδιο τον εργαζόμενο. Από τις εκθέσεις της ΕΡΓΑΝΗ, ειδικά για τους μήνες της κρίσης -μέχρι τώρα- διαφαίνεται ότι καταφέραμε να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας αποφεύγοντας ένα ισχυρό κύμα απολύσεων και διατηρώντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στο τουρισμό που διαχρονικά ανοίγουν αυτή την περίοδο, δεν δημιουργήθηκαν ως ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κρίσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε αδρανείς και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.»

Πηγή: Efsyn
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων