Κύκλωμα πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης: Στην φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός

Ελεύθεροι οκτώ κατηγορούμενοι

business daily tv piracy

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους για σωρεία κατηγοριών οι δύο θεωρούμενοι ως επικεφαλής στο κύκλωμα των “πειρατών” λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Μετά από πολύωρη διαδικασία για τις απολογίες συνολικά δέκα κατηγορουμένων στην υπόθεση του πειρατικού κυκλώματος συνδρομητικής τηλεόρασης , Ανακρίτρια και Εισαγγελέας, έκριναν προσωρινά κρατουμένους τον φερόμενο ως αρχηγό και τον υπαρχηγό της δομημένης οργάνωσης.

Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση.

Στην δικογραφία για την υπόθεση της δράσης του κυκλώματος περιλαμβάνονται βαριές κατηγορίες που αφορούν εγκληματική οργάνωση, παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι δικαστικές αρχές , η οργάνωση φαίνεται να αποκόμιζε κέρδη που ξεπερνούν τα 24 εκat. ευρώ, με την ζημιά σε πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών να υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν στοιχεία για την εμπλοκή άλλων 7 προσώπων τα οποία ωστόσο ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως ενώ εκτιμάται πως στο κύκλωμα είχαν ρόλο και άλλα πρόσωπα.

Πώς έπιασαν τους «πειρατές» της συνδρομητικής

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση γίνεται ανάλυση του τρόπου δράσης του φερόμενου ως αρχηγού, του 42χρονου Έλληνα επιχειρηματία που διατηρεί καφέ-μπαρ στο Γύθειο Λακωνίας. Για να επιτευχθεί το «ξήλωμα» του κυκλώματος που παρείχε παρανόμως υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ζητήθηκε και έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. να «καίνε» αρκετούς από τους συλληφθέντες. Ο 42χρονος επιχειρηματίας παρότι γνώριζε ότι μπορεί να παρακολουθείται από τις Αρχές και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς χρησιμοποιούσε «επιχειρησιακή σύνδεση» στο όνομα αλλοδαπού-«αχυράνθρωπου», δεν κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ του «κοριού».

Οι αστυνομικοί δεν «αποκρυπτογράφησαν» μόνο την επιχειρησιακή του δράση, δηλαδή όλες τις συντονιστικές ενέργειες που έκανε ως αρχηγός, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να ξέπλενε τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο αρχηγός χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο τα χρήματα που προέρχονται από την εγκληματική του δράση ιδρύει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα μέσω του λογαριασμού που έχει δημιουργήσει στην εταιρία αγορών μέσω διαδικτύου Paysafe εισπράττει τα κέρδη από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια μέσω της ίδιας εταιρίας, τα καταθέτει σε στοιχηματικές εταιρίες και στη συνέχεια προβαίνει στην ανάληψή τους μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που έχει δηλώσει σε αυτές κατά τη διαδικασία του ανοίγματος του λογαριασμού.

Τέλος στις καθημερινές του μετακινήσεις χρησιμοποιεί όχημα μάρκας Range Rover καθώς και μηχανές.

Από την εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. προκύπτει ότι έχει κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης το Νοέμβριο του 2020 με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, ενώ το 2021 και το 2022 έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα με κύρια δραστηριότητα την παροχή γευμάτων.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που «καίνε» τον 42χρονο επιχειρηματία.