Κύκλοι ΓΕΑ: Σπασμωδικές και νευρικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο – Δύο αερομαχίες σήμερα

Με αψυχολόγητες και σπασμωδικές ενέργειες, όπως δήλωσε στο koutipandoras.gr πηγή στο ΓΕΑ, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η Τουρκία έστειλε συνολικά σήμερα 8 μαχητικά F-16 εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 στο Αιγαίο, σημειώνοντας 8 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Συγκεκριμένα τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλήσεις από το πρωί, λίγο μετά τις 10 όταν μια τετράδα F-16 που ήταν όλα οπλισμένα, μπήκε στον εναέριο χώρο στην περιοχή της Λήμνου.

Η πολεμική αεροπορία απογείωσε αμέσως τα μαχητικά επιφυλακής από το προκεχωρημένο αεροδρόμιο της Λήμνου που προσέγγισαν τα τουρκικά και όταν αυτά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις ξεκίνησε αερομαχία.

Λίγο αργότερα τα τουρκικά αεροπλάνα αποχώρησαν ανατολικά αλλά η μέρα δεν είχε τελειώσει.

Σε μια ακατανόητη ενέργεια στην συνέχεια, η Τουρκία έστειλε δύο φορές μεμονωμένα μαχητικά στο Αιγαίο.

Στην περίπτωση του μαχητικού που παραβίασε τον εναέριο χώρο στην περιοχή του Καστελόριζου σημειώθηκε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να το αναχαιτίσουν.

Εκείνο όμως που πηγή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας χαρακτήρισε περίεργο και εκ πρώτης όψεως ένδειξη σπασμωδικών και νευρικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας, είναι το γεγονός ότι στις αεροπορικές τακτικές δεν συνηθίζεται να πετούν μεμονωμένα μαχητικά σε αποστολές. Σε αυτές συνηθίζεται να στέλνονται τουλάχιστον ζεύγη ώστε να αλληλοκαλύπτονται.

Ένα ακόμα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών μπήκε κατά την διάρκεια της ημέρας στο FIR Aθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης αλλά αποχώρησε χωρίς να σημειωθεί εμπλοκή.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι χθες και σήμερα η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο περίπου 20 μαχητικά ορισμένα εκ των οποίων ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Ποσοτικά δηλαδή η Τουρκία τις δύο τελευταίες ημέρες αύξησε τον αριθμό των μαχητικών που στέλνει στο Αιγαίο.