Κυκλάδες: Και οι 9 φορείς ήταν...αναρμόδιοι - Η "Υδριάδα" σαπίζει και το νερό φτάνει στο νησί με υδροφόρες!

cover
NewsRoom 07/08/2014 | 12:16

Σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά του Αιγαίου, την Ηρακλειά που ανήκει  στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου, σαπίζει ένα έργο που κάποτε κρίθηκε πρωτοποριακό και κατασκευάστηκε για να σώσει το νησί από την λειψυδρία.  

Πρόκειται για ένα σύστημα αφαλάτωσης το οποίο δεσπόζει στη μπούκα του λιμανιού, αλλά δεν λειτουργεί αφού το έχουν εγκαταλείψει οι 9 αρμόδιοι φορείς στους οποίους ανήκει, ενώ εκτός των άλλων, σήμερα αποτελεί και κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Η "Υδριάδα", όπως...βαφτίστηκε το εν λόγω εγχείρημα εγκαταστάθηκε στην είσοδο του λιμανιού πρίν απο 7 χρόνια, ενώ αν και υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στην αρχή, τελικά λειτούργησε με επιτυχία μετατρέποντας το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Μάλιστα, και η συντήρηση του τα πρώτα χρόνια γίνονταν σε προβλεπομένους ρυθμούς, αλλά στη συνέχεια ξαφνικά εγκαταλείφθηκε... 

Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων κανείς δεν ασχολείται πια με το θέμα. Ούτε αφαλάτωση γίνεται, με αποτέλεσμα στο νησί να πηγαίνει νερό ιδιωτική υδροφόρα, αλλά ούτε και αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να το μεταφέρει αλλού, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση να καταρρέει, οι σωληνώσεις να βγαίνουν στην επιφάνεια και οι κάτοικοι εν έτη 2014 να πληρώνουν ιδιώτες για να πίνουν πόσιμο νερό στο τόπο τους.