Newsroom

Newsroom

Κυήσεις στην Ελλάδα από γυναίκες θετικές στον κορονοϊό

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στη Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», έξι κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

pregnant woman wearing beige long sleeve shirt standing near 132730

Τρεις επίτοκες γέννησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Γ’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ υγιή τελειόμηνα μωρά, τα οποία ήταν και τα τρία αρνητικά στον SARS-CoV-2. Οι δύο μητέρες είχαν ήπια συμπτωματολογία και έχουν λάβει εξιτήριο μαζί με τα μωρά τους, ενώ η τρίτη μητέρα παραμένει ακόμη για νοσηλεία σε καλή κατάσταση (είχε υποκείμενο νόσημα -βρογχικό άσθμα- και είναι ακόμη θετική στο SARS-CoV-2). Το μωρό της είναι σε άριστη κατάσταση.

Μια έγκυος διαγνώστηκε στη 35η εβδομάδα της κύησης με SARS-CoV-2 και ήπια συμπτωματολογία, αρνητικοποιήθηκε μετά από δύο εβδομάδες και επέστρεψε για παρακολούθηση και τοκετό στον θεράποντα ιατρό της. Γέννησε ένα υγιές μωρό και αναμένεται η απάντηση της rt-PCR του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος του νεογνού για επιβεβαίωση.

Τέλος, μία έγκυος στο πρώτο τρίμηνο και μία έγκυος στο τρίτο τρίμηνο νοσηλεύτηκαν με μέτριας βαρύτητας Covid-19 λοίμωξη (κεφαλαλγία, βήχα, πυρετό, δύσπνοια). Η έγκυος στο τρίτο τρίμηνο είναι δευτεροτόκος και εισήχθη στις 32 εβδομάδες κύησης με έντονο βήχα, δύσπνοια και πυρετό 38οC . Έλαβε αζιθρομυκίνη, υδροξυχλωροκίνη και κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς. Επειδή είναι γνωστό ότι ο ιός SARS-CoV-1 έχει συσχετιστεί με εμβρυική δυσχέρεια και πρόωρο τοκετό και, από τα λίγα δεδομένα της βιβλιογραφίας που έδειξαν το ίδιο και για τον SARS-CoV-2, ετέθη σε καθημερινό έλεγχο με καρδιοτοκογραφία (στον θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου νοσηλευόταν). Εμφάνισε πρόωρες συστολές μήτρας και έλαβε τοκολυτική αγωγή, που είχε ως αποτέλεσμα την ύφεση των συμπτωμάτων και έλαβε εξιτήριο. Η έγκυος στο πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι πρωτοτόκος (13η εβδομάδα κύησης), μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση με δίδυμη κύηση. Αρχικά εμφάνισε πυρετό έως 38οC, βήχα και κεφαλαλγία, οπότε έγινε και η διάγνωση με SARS-CoV-2 και έλαβε την οδηγία να παραμείνει στο σπίτι με συμπτωματική αγωγή. Μετά από μία εβδομάδα υπήρξε επιδείνωση με δύσπνοια και έγινε εισαγωγή. Έχει ιστορικό θρομβοφιλίας και για το λόγο αυτό λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Λαμβάνει επίσης αζιθρομυκίνη, υδροξυχλωροκίνη και κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς και παραμένει νοσηλευόμενη.

Οι λεχωίδες και οι έγκυες με SARS-CoV-2 λοίμωξη νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου για COVID-19 λοιμώξεις. Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση και έρχονται σε επαφή με τις μητέρες τους όταν έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξέταση του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Η Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική έχει ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και συγκεκριμένο χώρο στην κλινική για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες με (+) COVID-19 είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο N Engl J Med διαπιστώθηκε ότι σε δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπου γέννησαν 215 γυναίκες σε ένα χρονικό διάστημα 14 ημερών, το 13,5% των επιτόκων ήταν θετικές στον SARS-CoV-2 χωρίς συμπτώματα, ενώ το 1,9% ήταν θετικές με ήπια συμπτωματολογία. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης 1:8 επίτοκες μπορεί να είναι θετικές στο SARS-CoV-2, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη μεγαλύτερων μελετών προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική συχνότητα των ασυμπτωματικών επιτόκων με SARS-CoV-2, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια των μωρών που γεννιούνται και του ιατρικού, μαιευτικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Eπεισόδια σημειώθηκαν έξω απο το ΟΑΚΑ, πριν την έναρξη του 5ου τελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό

Ektakti Epikairotita 0 1

Eπεισόδια σημειώθηκαν έξω απο το ΟΑΚΑ, πριν την έναρξη του 5ου τελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό

Μετά από μάχες οπαδών με την αστυνομία

Μαρία Καβογιάννη: Γκράφιτι με τον ρόλο της στο Maestro στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

448084964 981436676642554 7990302502458074399 n

Μαρία Καβογιάννη: Γκράφιτι με τον ρόλο της στο Maestro στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

Μάλιστα ο επίσημος λογαριασμός του MEGA στο Instagram, αλλά και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, αναδημοσίευσαν το συγκινητικό…

Πάτρα: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε 3 μαθητές Δημοτικού – Τα δάγκωσαν την ώρα που έπαιζαν μπουγέλο

Τέμπη σκυλιά

Πάτρα: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε 3 μαθητές Δημοτικού – Τα δάγκωσαν την ώρα που έπαιζαν μπουγέλο

«Τα δύο από αυτά καθώς αιμορραγούσαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι γονείς τους τρόμαξαν πολύ».