Newsroom

Newsroom

Κυβερνητικός εμπαιγμός για τα σχολεία: «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες» λέει η Πελώνη – Επιμένει για Δευτέρα το Υπουργείο

Αλλεπάλληλα «αδειάσματα» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και υπουργείου Παιδείας λαμβάνουν χώρα με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα.

σχολειο Medium

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κυβερνητικό «μπάχαλο» από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμευόταν σε όλους τους τόνους και χωρίς να ρωτήσει τους ειδικούς ότι στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε το άνοιγμα μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Ακόμα όμως κι αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα.

Το πρωί της Πέμπτης, τρία υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Γεραπετρίτης προχώρησαν σήμερα σε δηλώσεις αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν καθόλου.

Από την άλλη πλευρά, με δήλωσή της η νέα υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολείων ειδικής αγωγής τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Στο ίδιο πλαίσιο, ήταν και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στα ερωτήματα που έθεσαν εκπαιδευτικοί συντάκτες μετά από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ενιαία «γραμμή», με πρωτοκλασάτα στελέχη να προχωρούν σε αλλεπάλληλες αντιφατικές δηλώσεις, διαψεύδοντας ο ένας τον άλλο, ο απροκάλυπτος εμπαιγμός εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών, λίγες μέρες μόλις(;) πριν το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς, είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Πελώνη: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Για τα σχολεία «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Ζέτα Μακρή: Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα πρώτα σχολεία

Στο ραδιόφωνο του Alpha, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα πρώτα σχολεία, χαρακτηρίζοντας ειλημμένη την απόφαση για άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολείων ειδικής αγωγής.

«Θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τη Δευτέρα 11/1. Το έχει ανακοινώσει ήδη η υπουργός. Θα γίνει διά ζώσης επαναλειτουργία. Γιατί εξ αποστάσεως θα γίνεται για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία δεν περιμένουμε κάτι από τους λοιμωξιολόγους που συνεδριάζουν την Παρασκευή τόνισε στη συνέχεια. «Για τις άλλες δραστηριότητες ναι. Όχι όμως γι’ αυτά τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε στη συνέχεια.

Δεν αποκλείει νέα αιφνιδιαστικά περιοριστικά μέτρα ο Γεραπετρίτης

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Για τα σχολεία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων τη Δευτέρα

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών:

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.»

Κικίλιας: Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc  (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε ο υπουργός Υγείας.

Προβληματίζει ο συνωστισμός στις εκκλησίες – Νέα σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ, από μηδενική βάση θα κριθεί -ξανά- αυτές τις ημέρες αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης από Δευτέρα, με συνεκτίμηση και των νέων στοιχείων που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα χθες με το συνωστισμό μέσα και έξω από πολλές εκκλησίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίεςμ η κρίσιμη σύσκεψη λοιμωξιολόγων παρόντων των υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το εμπόριο -σε όποια μορφή του- και το άνοιγμα των σχολείων που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αναβλήθηκε, με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεδριάσει και κανονικά αύριο, Παρασκευή.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…