Κυβερνητικό «έγκλημα» στην Εύβοια

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια ήρθε να δείξει ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, αγνοεί τις συμβουλές των ειδικών και κρύβει τις ευθύνες της από τις  καταστροφές με επικοινωνιακά τρικ!  

5127202

Eπιμέλεια: Βαγγέλης Σπυράκης

Χάος στην Εύβοια από την  φονική καταιγίδα που έπληξε τις περιοχές Πολιτικά, Ψαχνά και Μπούρτζι τη νύχτα. Στις περιοχές αυτές φάνηκε ξεκάθαρα η  ανυπαρξία του επιτελικού κράτους, καθώς ενώ ήξερε εδώ και μια βδομάδα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έκανε διακοπές!  Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του το e-tetradio: ‘‘Ευτυχώς που δεν έχει παράσταση απόψε στην Επίδαυρο και τα super puma ελικόπτερα είναι ελεύθερα και χρησιμοποιούνται για διασώσεις κατοίκων στην Εύβοια και όχι για πρωθυπουργικές βόλτες διακοπών”

 
Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει

Από το πρώτο φως της ημέρας, πάντως, όταν άρχισε να αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής γεννώνται αρκετά ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.

Την ίδια στιγμή ασκείται κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν και ολιγωρία.

 

Ο Χαρδαλιάς υποστηρίζει ότι το κράτος δεν αιφνιδιάστηκε.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα

Στην Εύβοια μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο οποίος, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική, ισχυρίστηκε ότι ο μηχανισμός ήταν ενήμερος και σε εγρήγορση και απέτρεψε μεγαλύτερη καταστροφή. 

Η πολιτική προστασία δεν χρησιμοποίησε το 112 για να μην έχουμε νεκρούς

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική σε όσους έκαναν αναφορά στη μη λειτουργία του αριθμού 112 λέγοντας ότι «αυτοί που κάνουν κριτικοί είναι εκείνοι που δεν τολμούσαν να το χρησιμοποιήσουν», ενώ υποστήριξε ότι με τα πλημμυρικά φαινόμενα σε εξέλιξη εάν έστελνε το 112 μήνυμα, τότε θα «είχαμε εκατόμβη νεκρών».

«Aν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Πέτσινη» σιωπή από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή ή είδηση για την φονική πλημμύρα στην Εύβοια, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως και με τις πυρκαγιές στις Κεχριές και Ηλεία έτσι και επέλεξαν να κρατήσουν τον κόσμο ανενημέρωτο για να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι κανένα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν έβγαλε έκτακτη είδηση για τα όσα συνέβησαν στην Εύβοια, μέχρι εως ότου τα social πήραν φωτιά… και οι αγανακτισμένοι χρήστες έκαναν πάλι το hashtag #MME_ξεφτίλες πρώτο στις προτιμήσεις για λίγη ώρα!΄

Και όπως πολύ σωστά ανέφερε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παντελάκης σε ανάρτηση του: «Πέντε άνθρωποι νεκροί, δυο αγνοούμενοι , τεράστιες καταστροφές και κανάλια θεωρουν αναγκαίο να επαναλαμβάνουν βαρετά, μονότονα και χυδαία για “το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού”, “την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” και τις “συνεχείς συσκέψεις των υπουργών”. Εικοσι εκατομμύρια, ειναι εικοσι εκατομμύρια…»

Τι συνέβη με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε εξαγγείλει για την κεντρική Εύβοια ο Χατζηδάκης;

Τον Αύγουστο του 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε επισκεφθεί την κεντρική Εύβοια, εξαγγέλλοντας την αξιοποίηση κονδυλίου για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, είχε μεταβεί στις περιοχές του Κοντοδεσποτίου και του Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια οι οποίες επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, σημειώνοντας πως υπήρχε ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και δη την αξιοποίηση κονδυλίου 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της τότε περιόδου, ο υπουργός είχε δηλώσει πως με τα χρήματα αυτά θα ξεκινούσαν με ταχύτητα τα έργα, ορίζοντας την γενική διευθύντρια δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας ως συντονίστρια ώστε «να μην υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι που να δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο».

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, το πέρασμα μίας σφοδρής νεροποντής άφησε «πληγές» στην Κεντρική Εύβοια, και το ερώτημα που προκύπτει είναι το τι συνέβη εν τέλει με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό και τι πρόβλεψη υπήρχε ώστε να «θωρακιστεί» η περιοχή από τέτοια φαινόμενα;

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ