Κυβερνητικό δώρο εν μέσω πανδημίας – Αποζημιώνουν τις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών με διπλάσιο ποσό

Σε μια προκλητική ενέργεια εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού προχώρησε η κυβέρνηση καθώς στην ΠΝΠ κάνει δώρο στις ιδιωτικές κλινικές και τις αφήνει να κερδοσκοπούν την ώρα που το ΕΣΥ σηκώνει το βάρος της αντιμετώπισης του ιού. 

5061529

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2020, αρ. φύλλου 848, άρθρο 1 παράγραφος 3: «Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του, αντίστοιχα τμήματα για την νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του αρ. 21 του ΕΚΠΥ. 

Φυσικά, η συγκεκριμένη απόφαση δε δημιουργεί κανένα ζήτημα για τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς το κράτος έρχεται να τους δώσει ακόμα ένα δώρο και να συνεχίσει το φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας του. Όχι απλώς η κυβέρνηση θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά μάλιστα θα το κάνει με τη διπλάσια αποζημίωση. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, «σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου – κλινικής, η τιμή ημερήσιας αποζημίωσης ΜΕΘ για την εφαρμογή της παρούσας αντιστοιχεί στο ημερήσιο νοσήλιο της παρ. 8 του αρθρου 21 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΠΥ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2.09».

Πολάκης: Η κυβέρνηση επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση

Σε δήλωση μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις ΜΕΘ προχώρησε ο Παύλος Πολάκης, καταγγέλοντας το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για «συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»; Αυτή ήταν η «επίταξη» που από καιρό ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;
Ντροπή και αίσχος !

Η κυβέρνηση συμφώνησε και πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 € στα 1.600 € ημερησίως !) στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού !

Αυτό γεννάει δυο σοβαρά ηθικής και οικονομικής τάξεως ζητήματα:

α) Κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν !

β) Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ (όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο). Μάλιστα εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση) εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες (πχ γρίπη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019! (προ κορωνοϊού). Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσήλειου και παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ. Η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους ! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους !

Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας ζητάει η ΟΕΝΓΕ

Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, την ανάγκη τουλάχιστον 2.000 κλινών Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον 3.000 γιατρών αλλά και τη μονιμοποίηση των επίκουρων γιατρών, παροχή ουσιαστικών μέσων ατομικής προστασίας, τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και μέτρα προφύλαξης για την υγεία των προσφύγων και πλήθους ευάλωτων πληθυσμών ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τις οποίες καταθέτει στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της ΟΕΝΓΕ είναι οι εξής:

    1. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ έστω και τώρα. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).

    2. Έκτακτες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

    Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

    Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής.

    Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις.

    1. Να μονιμοποιηθεί το σύνολο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν τώρα αίτηση σε θέσεις επικουρικών γιατί θέλουν να μπουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία.

    2. Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους.

    3. Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση.

    4. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.

    Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.

    Επίταξη τώρα!

    5. Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).

    6. Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή