Newsroom

Newsroom

Κυβερνητικό αλαλούμ στο ΕΣΥ – Χάος στο νοσοκομείο Χαλκίδας

Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο νοσοκομείο Χαλκίδας, μετά την απαίτηση της κυβέρνησης να διατεθούν 30 επιπλέον κλίνες covid ώστε να μεταφερθούν ασθενείς από την Αττική.

5235512

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς του νοσοκομείου και την άρνηση της διοίκησης καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει στο νοσοκομείο Χαλκίδας – αντίθετα, το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει αρκετοί γιατροί με σύνταξη.

Η πίεση όμως από την κυβέρνηση έχει γίνει ασφυκτική, τα τηλεφωνήματα από το υπουργείο Υγείας είναι αλλεπάλληλα με την προειδοποίηση ότι πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν ασθενείς εκεί γιατί τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο δεν αντέχουν άλλο, ενώ έχει σταλεί ως διαμεσολαβητής και ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός ο οποίος είναι και γιατρός στο ΚΑΤ.

Το νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει αυτή την στιγμή 60 κλίνες covid και νοσηλεύει ήδη 25 ασθενείς με κορονοϊό. Η κυβέρνηση ζητά να προστεθούν άλλες 30 κλίνες covid για να φθάσουν συνολικά στις 90 και να υπάρχει περιθώρια να μεταφερθούν περίπου 60 ασθενείς από την Αττική.

Ζητά επίσης να κλείσουν η Γυναικολογική κλινική, η Παιδιατρική, η κλινική ΩΡΛ, καθώς και η χειρουργική πτέρυγα του νοσοκομείου προκειμένου να μετατραπούν σε κλινικές covid. Αυτό, αυτομάτως, σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα ή άλλες περιοχές, και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια 30 σοβαρά ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στις συγκεκριμένες κλινικές.

Οι συγγενείς των ασθενών που ενημερώθηκαν γι αυτό το ενδεχόμενο αντέδρασαν οργισμένα και απειλούν να μπλοκάρουν την μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία, επικαλούμενοι τόσο υγειονομικούς όσο και οικονομικούς λόγους.

Το κλείσιμο των τεσσάρων κλινικών σημαίνει ακόμη ότι ολόκληρος ο νομός της Εύβοιας θα μείνει χωρίς δυνατότητα νοσηλείας γυναικολογικών και παιδιατρικών περιστατικών, ενώ θα κλείσουν εντελώς και τα χειρουργεία.

Το νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει μόνον τρεις πνευμονολόγους – εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής της ΜΕΘ που ήδη διαθέτει 12 κλίνες covid –οι οποίοι, αντικειμενικά, δεν φθάνουν για να περιθάλψουν 90 ασθενείς covid.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε προφορική εντολή από την διοίκηση να μην γίνεται καμία εισαγωγή από τα έκτακτα περιστατικά σε καμία κλινική. Οι γιατροί αρνήθηκαν να την εκτελέσουν και ζήτησαν την εντολή γραπτώς, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά, ενώ απέρριψε την αντιπρόταση των γιατρών να χρησιμοποιηθεί το παλαιό νοσοκομείο της Χαλκίδας που πλέον είναι κλειστό, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό να αναλάβει την λειτουργία του.

Η κατάσταση τα τελευταία δύο 24ωρα βρίσκεται στα όρια του πανικού, η διοίκηση του νοσοκομείου σηκώνει τα χέρια ψηλά, και στον τελευταίο γύρο πιέσεων από την Αθήνα ο διοικητής Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης απάντησε να πάει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας να αναλάβει την διαχείριση.

Οι γιατροί, από την πλευρά τους, λένε πως στην πράξη εκείνο που ζητά η κυβέρνηση είναι να εκδιωχθούν όλοι οι άλλοι ασθενείς και να «κοβιντοποιηθεί» πλήρως το μοναδικό νοσοκομείο της Εύβοιας. Και θέτουν επίσης το ερώτημα τι θα γίνουν οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς στις άλλες κλινικές, και ποιοι γιατροί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια θα αναλάβουν ασθενείς του ΕΣΥ χωρίς να γνωρίζουν το βαρύ ιστορικό και δίνοντάς τους προτεραιότητα σε βάρος της πελατείας τους.

Επίσης, γιατροί που έχουν γνώση της κατάστασης, λένε ότι είναι απαράδεκτη η λειτουργία της MΕΘ του νοσοκομείου με αποσπασμένους γιατρούς, η απόσπαση των οποίων εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες καθώς ανανεώνεται οριακά ανά τρίμηνο.

Πηγή: documentonews.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…