Κυβερνητική πίεση για τη χαλάρωση των μέτρων

Με πρόφαση την εξεταστική περίοδο στα ΑΕΙ και ανειλημμένες υποχρεώσεις, τα μέλη της επιτροπής αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις

5417436

Έντονη είναι η δυσφορία πολλών μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, αρκετοί είναι αυτοί που δεν συμφωνούν με την επιπλέον χαλάρωση και το… καπέλωμα της κυβέρνησης στους επιστήμονες. 

Συγκεκριμένα, όπως μετέφεραν  μέλη της επιτροπής, η σύσκεψη της Τετάρτης είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Θάνος Πλεύρης και η Νίκη Κεραμέως ήταν παρόντες ασκώντας επιπλέον πίεση στους επιστήμονες. Επίσης, πολλοί από την επιτροπή δεν έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση με πρόσχημα τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι καθηγητές στα πανεπιστήμια και έχουν εξεταστικές. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν μόνο η αφορμή, καθώς η πραγματική αιτία είναι η αντιμετώπιση που έχουν οι ειδικοί από την κυβέρνηση.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, καθώς με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ομολόγησε ότι η επιτροπή λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση της κυβέρνησης. Ανακοινώνοντας το νέο πλαίσιο των μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η χαλάρωση ήταν απαίτηση της κυβέρνησης. «Στη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%» ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας. Με τη φράση «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης», ο Θάνος Πλεύρης έδειξε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση καπελώνει σταθερά την επιτροπή.

Εκτός από την αντιμετώπιση που έχουν οι ειδικοί, ακόμα ένας λόγος που επικρατεί δυσφορία είναι ότι διαφωνούν με τη χαλάρωση των μέτρων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτό το έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν είναι μέλη της επιτροπής. Χαρακτηριστικά, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφεραν στην ΑΥΓΗ ότι η τόσο μεγάλη χαλάρωση είναι λάθος τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν έχει επιστημονικά κριτήρια και θα φρενάρει την αποκλιμάκωση που αναμενόταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πολιτικές αποφάσεις φόρεσαν επιστημονικό μανδύα

Για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες ότι η επιτροπή πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση και οι πολιτικές αποφάσεις της φόρεσαν επιστημονικό μανδύα. Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84, ο Τ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση και τα υπουργεία είναι αυτοί που εισηγούνται και βάζουν την ατζέντα. Η συγκεκριμένη επιτροπή προτείνει και οι προτάσεις της πάνε σε άλλη επιτροπή, σε μια δεύτερη επιτροπή με κρατικούς αξιωματούχους που συμβουλεύουν, εισηγούνται και λαμβάνουν αποφάσεις.  Όπως τόνισε ο καθηγητής, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και έχει θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα, καθώς δεν έχει πρόεδρο και ουσιαστικός υπεύθυνος είναι ο υπουργός. «Η επιτροπή δεν έχει λόγο στην ατζέντα. Αυτή έρχεται από την πολιτική ηγεσία και τα ερωτήματα που θέτουν τα υπουργεία. Πολλές φορές συζητούνται δευτερεύοντα θέματα και όχι τα μεγάλα. Δηλαδή η κυβέρνηση εισηγείται και η επιτροπή μας λέει ναι ή όχι, δηλαδή είναι αντίστροφη η λειτουργία από αυτή που ακούγεται, κι αυτό πολλές φορές το έχουμε ακούσει και από την κυβέρνηση να το αντιστρέφει λέγοντας ότι η επιτροπή εισηγήθηκε, ενώ γίνεται το αντίθετο».

Παράλληλα, ο Τ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι από τον Νοέμβριο η χώρα μετράει διπλάσιο κατά μέσο όρο αριθμό θανάτων από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., λέγοντας πως μια κοινωνία αυτό δεν μπορεί να το δέχεται έτσι. «Δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση στο πόδι. Πρέπει να γίνει μια βαθιά μελέτη από μια ομάδα από επιστήμονες υψηλού κύρους, που να μην έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα, με όλα τα στοιχεία, για να διερευνηθούν τα αίτια και όλες οι παράμετροι. Να γίνει θεσμικά και όχι πρόχειρα, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να χαραχθεί πολιτική. Τέλος, χαρακτήρισε μέγιστο λάθος το κλίμα των ανακοινώσεων που δίνει την αίσθηση ότι χαλαρώσαμε.

Πηγή: Αυγή

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

stefanos kasselakis 11

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

Την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τη Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα – σύμβολο του…