Κυβερνητική «κυβίστηση» για την Συμφωνία των Πρεσπών

Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στο θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι αν κάποιοι θεωρούν τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα ευκαιρία για να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, «τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά», χαρακτηρίζοντας την  «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να εκραγεί.  

19661887

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατία και πρώην υπουργός Εξωτερικών, απάντησε σε όσους επιχαίρουν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από ‘κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».

Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε, «Η ΕΕ ως τριτεγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται μη φερέγγυα. Αυτό δεν έχει πολλές εξηγήσεις. Εμείς τώρα βρεθήκαμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα του αποτελέσματος μιας Συμφωνίας η οποία είχε δομικές αδυναμίες, έχοντας χάσει το βασικό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας, που ήταν το Βουκουρέστι, το οποίο πρακτικώς σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα μπουν στο ΝΑΤΟ και άρα εμείς, διπλωματικό όπλο άλλο δεν έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, παρά μόνο το διπλωματικό όπλο το οποίο θα έχουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης προς ένταξη και της διαπραγμάτευσης προς ένταξη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

Γ. Κατρούγκαλος: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Με αφορμή τόσο την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια , όπου αναφέρθηκε ότι « κυβέρνηση στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας», όσο και αυτήν της Ντόρας Μπακογιάννη στην επιτροπή της Βουλής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει την «κυβίστηση», η οποία πάντως όπως τονίζει συνιστά «αναγνώριση της πραγματικότητας, από την κυβέρνηση.

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη σημασία που έχει η πλήρης και συνεπής τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών,   σε αντίθεση με τη διγλωσσία πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, χαιρετίζουμε τη δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, και πρώην ΥΠΕΞ, κ. Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της Συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας».

Και αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργός, τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης που επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών,  ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας και έχει αναγάγει τη λογική της αδράνειας σε εξωτερική πολιτική της χώρας, οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις της κυβέρνησής του».

Και καταλήγει:

«Πάντως, παρόλο που έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κυβιστήσεις της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αναμφίβολα σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»