ΧΚ

Χρήστος Κάτσικας

Κυβέρνηση, λοιμωξιολόγοι και… Βόρεια Κορέα

Μια μερίδα «ειδικών» βασανίζει τα επιστημονικά δεδομένα για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αντιφάσεις και προσφέρει άλλοθι με το επιστημονικό της «κύρος» σε πολιτικές αποφάσεις

maska2 2

H διαχείριση της πανδημίας θυμίζει, έντονα, σε πολλά σημεία τις μέρες των μνημονίων, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ευαγγελιστές της αγοράς, ως «επιτροπές σοφών», «ειδικοί», τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, νάρκωναν το μυαλό των ανθρώπων με θεραπευτικές αγωγές, εν είδει ιατρικών συνταγών, για να στρώσουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα «μέτρα» των κυβερνήσεων που έγδερναν, σε χρόνο dt, εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να ζούμε τους τελευταίους μήνες. Να «φρεσκάρουμε» λίγο τη μνήμη. Στην αρχή ήταν η μάσκα που (όσο δεν υπήρχε στην αγορά) χαρακτηρίστηκε ακόμα και «επικίνδυνη», για να γίνει κατόπιν υποχρεωτική – και με την επιβολή προστίμου.

Η ίδια επιτροπή, η οποία στην αρχή της πανδημίας επέλεξε να στερήσει εγγόνια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για να εμποδίσει τη διασπορά του κορονοϊού, αποφάσιζε έπειτα από περίπου έναν μήνα ότι τα παιδιά δύσκολα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και κατέληγε στο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Οι ίδιοι επιστήμονες, όταν η κυβέρνηση άναψε όλες τις μηχανές της για την προσέλκυση τουριστών, εκτίμησαν ότι ο ιός δεν κολλάει στα αεροπλάνα και τα πλοία, ανάβοντας το πράσινο φως για την επανέναρξη των πτήσεων και των δρομολογίων με αυξημένο τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής «ειδικών», σταθερός στη γραμμή «δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωνε δημοσίως ότι οι κλειστοί χώροι αποτελούν «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού και έθετε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

Στους κλειστούς χώρους δεν περιλαμβάνονταν, βέβαια, οι σχολικές αίθουσες, καθώς το υπουργείο Παιδείας θεώρησε ασύμμετρη δαπάνη το αραίωμα των τάξεων και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Σύμφωνα με τους «ειδικούς» της επιτροπής, η μάσκα που θα φορούσαν 25 άτομα (ηλικίας 6-18 ετών) μέσα σε 30-35 τετραγωνικά ήταν αρκετή και στο πλαίσιο αυτό έπιασαν και πάλι στασίδι στις ηλεκτρονικές μας γκουβερνάντες για να αποσπάσουν τη συναίνεση του φιλοθεάμονος κοινού στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ενας συνάδελφός τους δεν αντέχει και ξεσπάει: «Εχω συγκλονιστεί από συναδέλφους, καθηγητές και διακεκριμένους λοιμωξιολόγους που παρελαύνουν στα δελτία ειδήσεων και προτείνουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία και το πλύσιμο των χεριών ως τα μόνα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης! Καμία κουβέντα για αραίωση του μαθητικού πληθυσμού, περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς! Καμία κουβέντα για μαζικά προληπτικά τεστ! Συνάδελφοι, είστε επιστήμονες, όχι παπαγάλοι! Δηλαδή, αν ο Covid-19 σαρώσει τα σχολεία θα φταίνε τα παιδιά που έβγαζαν τις μάσκες; Ζητάμε ατομική ευθύνη από ανήλικους;».

«Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα» για να συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας και με την κυβέρνηση, λέει σε κυριακάτικη εφημερίδα ένας από τους λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Με τέτοιες γελοιότητες μια μερίδα «ειδικών», ως διακοσμητών της πρόσοψης, βασανίζει τα επιστημονικά δεδομένα για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αντιφάσεις και προσφέρει άλλοθι με το επιστημονικό της «κύρος» σε πολιτικές αποφάσεις που, καθώς στοιχίζονται με τις έννοιες «κόστος-κέρδος», λαμβάνονται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες, κοντολογίς τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Και σ’ αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και όσοι επιστήμονες δέχονται να γίνουν «πλυντήριο» της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία αφήνει αθωράκιστο και τελικά ανυπεράσπιστο τον λαό.

Παράλληλα είναι οι αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα που ρυθμίζονται ανάλογα με τα «θέλω» ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (μεταφορές, τουρισμός κ.λπ.), η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αφ’ ενός εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και αφ’ ετέρου τροφοδοτούν και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας. Είναι η εργαλειακή συγχώνευση της επιστήμης και του ορθολογισμού με την αστική εξουσία που ενισχύει τον σύγχρονο ανορθολογισμό ιδίως σε πληβειακά στρώματα.

Αλλοι υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας. Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις της προβεβλημένης καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει από τη Θεία Κοινωνία (την ίδια ώρα που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας εν μέσω πανδημίας έβρισκε χρόνο για να πηγαίνει στην εκκλησία και να ψέλνει με τη συνδρομή των καμερών).

Ωστόσο, όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς.

O Μαρξ χλεύαζε αυτούς που μετέτρεπαν τη γνώση σε «απολογητικό σχολιασμό» της ηγετικής κλίκας: «Τον άνθρωπο όμως που τείνει να προσαρμόζει την επιστήμη σε μια άποψη η οποία προέρχεται όχι από την ίδια την επιστήμη (όσο και αν η τελευταία κάνει και λάθη) αλλά απ’ έξω, σε μια άποψη που επιβάλλεται από ξένα για την επιστήμη, εξωτερικά συμφέροντα – αυτόν τον άνθρωπο τον ονομάζω “τιποτένιο”».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

11 11

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

Νέο βίντεο ντοκουμέντο αυτή τη φορά από την κάμερα ασφαλείας του ίδιου του αστυνομικού τμήματος…