Κυβερνητική δέσμευση για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων

Βολές κατά συγκεκριμένων πρακτικών που ακολουθούν εξίσου συγκεκριμένα δικαστικά σώματα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βάλλοντας παράλληλα κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αιτία είναι η διαρροή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ και όσους εξ αυτών μονιμοποιήθηκαν ή η σύμβασή τους πήρε παράταση, με την απόφαση να ορίζει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς τους.

NewsRoom 11/05/2017 | 14:26

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέκρινε την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτήρισε- δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο, προσθέτοντας με νόημα πως «αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της».

Στο στόχαστρο του υπουργού Επικρατείας βρέθηκε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση και ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν.

Ως προς το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το θέμα, ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων» και πως «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα, προανήγγειλε πως «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».

Δείτε το βίντεο:

Από εκεί και πέρα, ενημέρωσε πως θα κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση και μετέπειτα ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα, ενώ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέους είπε πως «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να αποφασισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος».

«Η χώρα περνά σε μια περίοδο σταθερότητας. Τα σημάδια της σταδιακής ανάκαμψης κάνουν ήδη την εμφάνισή τους:

  • »Αποκλιμάκωση ανεργίας,
  • »Ενίσχυση θέσεων πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης,
  • »Το χαμηλό 7ετίας που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, με το πρώτο τετράμηνο του έτους να κλείνει με ανάλογο τρόπο και συγκεκριμένα με 125.770 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο τριετές σχέδιο για την Παιδεία, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, της αναβάθμισης του Λυκείου και της ομαλοποίησης των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες που παρέθεσε για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν οι εξής:

  • Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο
  • Αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ενιαίο πτυχίο.
  • Δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά\
  • Επιπλέον 65 εκατ. ευρώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018.

Βασικοί άξονες για την Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

  • Επέκταση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων σχολείων. Με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές.
  • Δημιουργία 11 νέων ειδικών σχολείων, σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας στα πλαίσια της μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι «μέχρι το τέλος του 2017 θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα», συμπληρώνοντας το ζήτημα της στελέχωσης των μονάδων αυτών με επιπλέον προσωπικό. «Θα γίνουν 1.300 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και 1.700 επαγγελματιών υγείας».

Αξίζει να προστεθεί πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως το καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, κάτι που προϋποθέτει την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.