Κυβέρνηση: Ψευδή τα στοιχεία του ΔΝΤ – Δείξτε σεβασμό στον ελληνικό λαό

Ψευδή και ανακριβή χαρακτήρισε η κυβέρνηση δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου τα στοιχεία του ΔΝΤ τα οποία επικαλούνται στο άρθρο τους Τόμσεν και Όμπσφελντ. Βάσει αυτών των στοιχείων, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο αλλά και τις συντάξεις προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα το Ταμείο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ζητά από το ΔΝΤ να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.

5821b6261dc524952c8b462e

Το χθεσινοβραδινό άρθρο των Πολ Τόμσεν και Mορίς Όμπστφελντ το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, στάθηκε αφορμή να «φουντώσει» ακόμα περισσότερο η κόντρα μεταξύ Ταμείου και κυβέρνησης.

Μιλώντας στους κυβερνητικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όσα στοιχεία επικαλούνται τα δυο μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ στο άρθρο τους είναι ψευδή και τόνισε πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα αλλά πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του.

«Τα δεδομένα που επικαλείται το άρθρο για την ελληνική οικονομία είναι ψευδή. Δεν ισχύει ότι το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από την φορολογία, ούτε ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Αντίθετα, οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 52% της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 € που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Μάλλον λοιπόν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι φοροαπαλλαγές και οι υψηλές συντάξεις», ανέφερε ο κυβερνητικός Τζανακόπουλος, ζητώντας την ίδια στιγμή από το Ταμείο να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.

«Θα περιμέναμε λοιπόν ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό το ΔΝΤ να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμη και αναληθή στοιχεία. Οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις του».

Κανένα νέο μέτρο μετά το 2018 – Κλείσιμο β’ αξιολόγησης

Για ακόμη μια φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα μετά το 2018 υπογραμμίζοντας πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφερόμενος ξανά στο ΔΝΤ έκανε λόγο για τις αποτυχημένες προβλέψεις του Ταμείου από το 2011 ως το 2013, όταν δηλαδή προέβλεπε ανάπτυξη και η χώρα είχε μεγάλη ύφεση η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 3,3% ως 6,6% 

Σαφείς διαχωριστικές γραμμές κυβέρνησης με ΝΔ

Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων».

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο της ΝΔ είπε: «Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Τόμσεν: «Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του»

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα μέσω κορυφαίων μελών του οικονομικού επιτελείου για την παρέμβαση του Πολ Τόμσεν απάντησε σκληρά στα όσα υποστήριξε στο άρθρο του ο Τόμσεν.

«Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του», είπαν χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ερωτώμενος για τους ισχυρισμούς Τόμσεν είπε: «Οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ένα πλαίσιο με τους Ευρωπαίους. Συνεχίζουμε να συζητάμε. Αυτό το πλαίσιο έχει ως βάση το 2018 που έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα του νέο κύκλου των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο».

Παίρνει αποστάσεις από το άρθρο Τόμσεν η Κομισιόν – Το ελληνικό πρόγραμμα «βγαίνει»

Αποστάσεις από τα όσα υποστήριξε το ΔΝΤ μέσω του άρθρου των Τόμσεν και Όμπσφελντ για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% πήρε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, μέσω της εκπρόσωπου της Άνικα Μπράιντχαρντ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, ξεκαθαρίζοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει, θεωρώντας ότι οι πολιτικές του είναι ορθές και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσβαση στις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…