Κωνσταντόπουλος στη δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου: Προκλητικό οι υπαίτιοι των σκανδάλων αντί να απολογηθούν, να ζητάνε τα ρέστα

Να κηρυχθούν αθώοι για λογούς σωστής ερμηνείας του δίκαιου ώστε η απόφαση του δικαστηρίου να έχει χαρακτήρα διαπλαστικό ζήτησε από το δικαστήριο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

5756daa11dc524f87a8b4928

«Αν υπάρχει ανορθόδοξη, παράλογη, υποκριτική, δίβουλη, υστερόβουλη συμπεριφορά αυτή είναι προς την πλευρά του μηνυτή εγκαλούντα, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος που έκανε μια ‘’χειρουργική’’ αποκρυπτογράφηση του φαινομένου Βγενόπουλου, «η συμπεριφορά του οποίου είναι καταχρηστική και όχι των μαχόμενων δημοσιογράφων που έκαναν αυτό που επέβαλλε το καθήκον τους σε μια υπόθεση που αφορά ευθέως το δημόσιο συμφέρον».

«Όταν η κοινωνία» – τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος – έχει βυθιστεί σε αυτή την οδυνηρή δοκιμασία δεν είναι δυνατόν να ακούγεται ότι επειδή είπε ο εισαγγελέας ότι οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι είναι αθώοι ο κ. Βγενόπουλος έπαθε κατάθλιψη εκτός κι αν είναι καθήκον των θεσμών να του δώσουν και στήριξη».

«Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι μεταπράτης, δεν είναι αναπτυξιακός παράγωγος πλούτου. Επιβάρυνε το χρηματιποστιτωτικό σύστημα με στρεβλώσεις πρωτοφανείς και δημιούργησε επιβαρύνσεις και στον δημόσιο βίο της χώρας. Δημιούργησε μια τραπεζική μπάμπουσκα στην οποία είναι από πάνω μέχρι κάτω μέτοχος», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης προσθέτοντας ότι «οκτακόσιες δίκες να γίνουν, ακόμα κι αν βάλει υπάλληλους της MIG να συγκροτήσουν λαϊκό δικαστήριο, να βγάλουν απόφαση που θα τον εκθειάζουν, δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγει από το δραματικό διάγγελμα του τ. προέδρου της Κύπρου που λέει ότι «4 δισ. ήταν οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα κι αλλά τόσα από την υπόθεση της Λαϊκής κι όλα αυτά είναι υποχρεωμένο να τα πληρώσει το κυπριακό κράτος αυτό δεν πρόκειται αν απαλειφθεί ιστορικά με τίποτε», τόνισε ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβανη.

«Είναι προκλητικό οι υπαίτιοι των σκανδάλων αντί να απολογηθούν, να ζητάνε και τα ρέστα. Αυτά που έγιναν, έτσι όπως έγιναν, μ’ αυτούς που τα έκαναν, διαμόρφωσαν μια πραγματικότητα που μας αναγκάζει να ζούμε σ’ ένα απεχθές παρόν κι ένα ακρωτηριασμένο μέλλον. Δεν άξιζε ο τόπος αυτός τέτοιον ξεπεσμό! Κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο και ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας απ’ αυτούς. Αντί ο κ. Βγενόπουλος να περιφέρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων καταμηνύοντας όσους τον ενοχλούν για να αντιστρέψει την πραγματικότητα, να έχει το θάρρος να παρουσιαστεί ενώπιον των Αρχών και να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι ποτέ δυνατόν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για το κατάντημα μιας χώρας, να θέλουν τώρα να γίνουν τιμητές», σημείωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Δεν υπάρχει περιθώριο να επιβραβευθεί η υποκρισία, έναντι της ανιδιοτέλειας», πρόσθεσε.

«Όσα δημοσιεύθηκαν είναι πραγματικά, βασίζονται σε επίσημα πορίσματα της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής και των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας σκωπτικά ότι «αυτό που ο κ. Βγενόπουλος θέλει να είναι, αυτό που βλέπει στο καθρέφτη του, δεν έχει δικαίωμα να το επιβάλλει στην κοινωνία». «Η πρωτόδικη απόφαση εκθέτει τη Δικαιοσύνη. Τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να μην υπάρχουν. Στο αθωωτικό σκέλος, έχει από κάτω το καταδικαστικό. Αυτό είναι τρελό! Θεωρώ την απόφαση, μια κακή στιγμή της ελληνικής Δικαιοσύνης» σχολίασε κρίνοντας την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

«Βαξεβάνης και Συμεωνίδης απευθύνονται στο δικαστήριο σας με απόλυτη την πεποίθηση ότι όσα γράφουν, είναι αυτά που πιστεύουν, όχι ως αυθαίρετη γνώμη, αλλά ως θέση τεκμηριωμένη και απολύτως αποδεδειγμένη. Στο δημοσίευμα γίνεται μάλιστα αναφορά στο πού στηρίζεται αυτή τους η πεποίθηση. Επιπλέον όμως ενασκούν το δικαίωμα που έχουν να ερευνούν, να κρίνουν, να ελέγχουν και να προκαλούν εγρήγορση των Αρχών. Και ασκούν το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ζητάει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία εκείνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι. Και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η απάθεια, η αδρανοποίηση και η επιλεκτική εγρήγορση των ελεγκτικών μηχανισμών έχει διογκώσει την ευθύνη τους στον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων στον δημόσιο βίο της χώρας. Αυτά τα σκάνδαλα είναι εκείνα τα οποία ροκανίζουν το δημόσιο συμφέρον» είπε ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως «είναι καθήκον του πολίτη να προστατεύει τη συνταγματική νομιμότητα». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι δημοσιογράφοι διαφυλάσσουν καθήκον προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο πλήττεται, ακρωτηριάζεται, χλευάζεται και λοιδορείται. «Το αναγκαίο μέτρο δεν είναι στερεότυπο. Το αναγκαίο μέτρο έχει δυναμική και αυτή προσδιορίζει την ευρύτητα. Το αναγκαίο μέτρο δεν δρα περιοριστικά», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ο μαχόμενος δημοσιογράφος δεν μαϊμουδίζει, αλλά υπηρετεί εκείνο που η συνταγματική νομιμότητα επιβάλλει κι εκείνο που η πραγματικότητα απαιτεί και είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί ό,τι περιέρχεται σε γνώση του, χωρίς να το ρετουσάρει ή να το χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρά μονάχα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την ενεργοποίηση των ελεγκτικών Αρχών». «Είναι επίσης υποχρεωμένος σ’ αυτό που δημοσιεύει να παίρνει θέση. Είναι υποχρεωμένος να το σχολιάζει και να διατυπώνει κρίσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα αυτής της υπόθεσης δεν υπάρχει τίποτα το ανορθόδοξο. Αν υπάρχει ανορθόδοξη συμπεριφορά, αυτή αφορά τον μηνυτή».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκι» την αποστροφή του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής ο οποίος κατά την αγόρευσή του είπε ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ακούγοντας την εισαγγελική πρόταση, έπαθε κατάθλιψη. «Δεν είναι δυνατόν όταν η κοινωνία έχει βυθιστεί σ’ αυτή την οδυνηρή δοκιμασία να ακούγεται ότι ο μηνυτής έπαθε κατάθλιψη» είπε, για να προσθέσει «ότι ήταν καθήκον των θεσμών να έχει καλέσει τον κ. Βγενόπουλο να λογοδοτήσει εδώ και πολύ καιρό».

«Η ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής συμπεριφοράς επειδή τη θεωρεί ενοχλητική, είναι η πρώτη ένδειξη μιας καταχρηστικής συμπεριφοράς. Ο κ. Βγενόπουλος εξουθενώνει όποιον δεν αποδέχεται το είδωλο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του», ανέφερε ο συνήγορος σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει μηνύσει οποιονδήποτε του έχει ασκήσει κριτική, από πρωθυπουργούς και πολιτικά πρόσωπα εν γένει, μέχρι δικαστικούς λειτουργούς και βεβαίως δημοσιογράφους. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολίασε παράλληλα ότι η συμπεριφορά Βγενόπουλου απέναντι στη δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει ζημία στο κύρος της και εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας γνώριζε για αρχειοθετήσεις υποθέσεών του, πριν ακόμη αυτές γνωστοποιηθούν. «Την ίδια ώρα που ο κ. Βγενόπουλος διασύρει τους δημοσιογράφους, την ίδια ώρα εμφανίζεται ως φιλάνθρωπος ζητώντας δήλωση τους ότι δεν είχαν σκοπό να τον θίξουν. Ο χώρος της ποινικής δικαιοσύνης δεν είναι χώρος για υποκρισίες και φαρισαϊσμούς. Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο της καταχρηστικότητας των μηνύσεων του κ. Βγενόπουλου» συνέχισε ο συνήγορος των Βαξεβάνη και Συμεωνίδη για να σημειώσει ότι οι Αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με τις δραστηριότητες του Βγενόπουλου.

Σημείωσε πάντως, αναφερόμενος στις ελεγκτικές υπηρεσίες, ότι αδρανούν, κλείνουν το μάτι, αλλά προσφέρουν και δυνατότητες για την εξυπηρέτηση όλων των σκανδαλωδών υποθέσεων. «Στην περίπτωση του φαινομένου της Λαϊκής είναι κολοσσιαία η ευθύνη της ΤτΕ» είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο τ. διοικητής της ΤτΕ προσφέρθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας προς τους εκζητούμενους και φυγόδικους συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου. «Αυτό», σημείωσε, «είναι το τελευταίο στοιχείο της καταχρηστικότητας και του παραλογισμού». «Για την υπόθεση του κ. Βγενόπουλου καταλογίζονται προς διερεύνηση βαρύτατες κατηγορίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Αν ο κ. Βγενόπουλος πιστεύει πως όλα είναι ψευδή γιατί δεν προσέρχεται να καταθέσει;» διερωτήθηκε ρητορικώς, επισημαίνοντας ότι τακτική του κ. Βγενόπουλου είναι να καταθέτει μηνύσεις ώστε να τρομοκρατεί όσους του ασκούν κριτική. «Αν τύχει και υπάρξει μια αρχειοθέτηση ή μια καταδίκη κάποιου, τότε περιφέρει την απόφαση ως άλλοθι για την αθωότητά του», υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει στον κ. Βγενόπουλο ότι δουλεύει μεθοδικά. Δούλεψε μεθοδικά για να συγκεντρώσει κεφάλαια, για να δημιουργήσει σχέσεις, για να δημιουργήσει κλίμα ώστε να τον συνοδεύει ως κοινή βοή, για να έχει εσωτερική πληροφόρηση, για να διαμορφώνει συστηματικά ένα σύστημα προστασίας γύρω του, για να επιτύχει εν τέλει την αντιστροφή της πραγματικότητας» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και ειρωνευόμενος πρόσθεσε ότι «ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει καμιά σχέση με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, παρά είναι ένας επιχειρηματίας που οι κακοήθεις δημοσιογράφοι τον διασύρουν». Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τον Ανδρέα Βγενόπουλο «εξοντωτικό τύπο», «δικομανή» και «συκοφάντη», σημειώνοντας ότι «την ίδια στιγμή που στρέφεται εναντίον όλων, κραδαίνει εναντίον όλων το τεκμήριο της αθωότητας».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, επανερχόμενος στα επίδικα δημοσιεύματα, σχολίασε ότι όσα έχουν γραφεί είναι υπαρκτά γεγονότα, υπενθυμίζοντας ότι με τις υποθέσεις του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, του Παναθηναϊκού, του Βατοπεδίου και όσων άλλων αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Hot Doc, βοούσε ο τόπος και η πραγματικότητα, πράγμα το οποίο έχει άλλωστε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος. «Μην παριστάνουμε ότι ξαφνικά όλα αποκαλύφθηκαν μπροστά μας» είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι υπαρκτή απλώς η ανάμειξη του κ. Βγενόπουλου σ’ αυτές τις υποθέσεις, αλλά η καθοριστική ανάμειξή του για να καταλήξουν εκεί που κατέληξαν». «Ο κ. Βγενόπουλος δεν δημιούργησε αναπτυξιακό πλούτο. Ο κ. Βγενόπουλος είναι διαχειριστής χρημάτων. Δεν συνέβαλε πουθενά σε εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος. Αντιθέτως το επιβάρυνε. Δημιούργησε επίσης επιβαρύνσεις και στον δημόσιο βίο της χώρας» υπογράμμισε. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος τη χαρακτήρισε σκάνδαλο, «οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και εκκλησιαστικό».

Αναλύοντας τις μεθοδεύσεις Βγενόπουλου, όπως τις αποκάλεσε, ο συνήγορος υπεράσπισης, υπενθύμισε το πώς η Λαϊκή μετετράπη από εταιρία «μαμά» της MIG σε μια μικρή μέτοχό της μετά την περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρισκόμενη ξαφνικά να κατέχει το 6% των μετοχών της MIG, όταν πριν την αύξηση κατείχε το 95%. Τόνισε δε ότι η Λαϊκή Τράπεζα άρχισε να χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι οι μεγάλοι καταθέτες της Λαϊκής έγιναν δανειολήπτες και συνεταίροι του κ. Βγενόπουλου. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος βρισκόταν ταυτόχρονα να συμμετέχει σε επιχειρήσεις οι οποίες δανειοδοτούντο και στις επιτροπές δανειοδότησης της τράπεζας. Καταλήγοντας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε το διάγγελμα του τ. Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έκανε λόγο για ζημία πολλών δισ. ευρώ στην Οικονομία εξαιτίας της συγχώνευσης της Μαρφίν Εγνατία με τη Λαϊκή, των δανείων που χορηγούσε, του πλημμελούς ελέγχου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κ.ο.κ.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…