Κρυφή δημοσκόπηση πολυεθνικών ανατρέπει τα δεδομένα για τις εκλογές: Σε απόσταση αναπνοής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Πώς διαμορφώνεται η εκτίμηση των ποσοστών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με βάση μία... κανονική δημοσκόπηση

καλπη

Μία αρκετά διαφορετική εικόνα από τις συνήθεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στην Ελλάδα (και πάντα πέφτουν έξω) δίνει δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται μυστική δημοσκόπηση, η οποία φέρνει τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής μόλις στις 30.000 ψήφους.

Όπως αναφέρει το Euractiv, πολυεθνικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία της αυτοπρόσωπης συμπλήρωσης ερωτηματολογίων. Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.

Μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις επικαλείται το Euractiv, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή σε στελέχη της αναθέτουσας εταιρείας, αλλά και σε σημαντικούς ευρωπαίους παράγοντες. Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτήν είναι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους. Για να το δούμε σε επίπεδο ποσοστών, και υπολογίζοντας και την αποχή, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται στο 33-34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5-33,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%, το ΚΚΕ στο 5,7-6,3%, η Ελληνική Λύση στο 4,7-5,1% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5-4,1%. Τα λοιπά κόμματα υπολογίζονται στο 9-11%.

Clipboard01 11

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη δυσπιστία απέναντι στις δημοσκοπήσεις, την οποία εκφράζει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη μεγάλη αποτυχία τους στο δημοψήφισμα του 2015, επισημαίνοντας πως ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως το πρόβλημα είναι δομικό, λόγω του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις, αποτυγχάνοντας να προσεγγίσουν νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ τηρούν στάση αναμονής, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιοι είναι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euractiv.

Ασταμάτητος ο Παναθηναϊκος διά χειρός Σλούκα πήρε και τυπικά το πλεονέκτημα έδρας (video)

ΣΛΟΥΚΑΣ

Ασταμάτητος ο Παναθηναϊκος διά χειρός Σλούκα πήρε και τυπικά το πλεονέκτημα έδρας (video)

Σε ένα μεγάλο ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός AKTOR επικράτησε για 3η φορά του Ολυμπιακού στην Stoiximan…

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

11 11

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάθεια και η αδιαφορία του φρουρού την ώρα της γυναικοκτονίας (video)

Νέο βίντεο ντοκουμέντο αυτή τη φορά από την κάμερα ασφαλείας του ίδιου του αστυνομικού τμήματος…