Κρύβεται πράγματι ο ISIS πίσω από την επίθεση στο Λονδίνο; Γιατί ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν εκείνο που ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» του Λονδίνου την Τετάρτη στην οποία έχασαν τη ζωή τoυς πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης.

58d506dd1dc524485b8b4751

Ο 52χρονος Βρετανός Khalid Masood με καταγωγή από το Kent παρουσιάστηκε ως «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους» σε ένα προπαγανδιστικό μήνυμα που κυκλοφόρησε μια μέρα μετά το περιστατικό.

Ωστόσο, η έλλειψη βιογραφικών πληροφοριών και η έλλειψη λεπτομερειών βάζουν σε σκέψεις τους ερευνητές οι οποίοι θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε απευθείας την ευθύνη για την επίθεση έξω από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας.

Ο Jean-Marc Rickli, ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και του Κέντρου της Γενεύης για την Πολιτική Ασφάλεια, δήλωσε στους Independent:

«Όταν ο ISIS δεν έχει αναλάβει απευθείας μια επίθεση, κάνει μια έρευνα και ελέγχει το ιστορικό της επίθεσης για να δει αν το άτομο αυτό έχει έρθει σε κάποια επαφή με μέλη του ISIS ή με κάποιο άλλο τρόπο».

«Η έννοια “μοναχικός λύκος” είναι δύσκολη, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει επαφή με μέλη του ISIS, ή ανθρώπους που συμμετέχουν στην οργάνωση».

Οι «επιθέσεις από καθαρούς μοναχικούς λύκους είναι πολύ σπάνιες, είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας» πρόσθεσε.

Έτσι λοιπόν, οι αναλυτές θεωρούν πως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τελικά της ευθύνη για την επίθεση στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις τεράστιες απώλειες που έχει το τελευταίο διάστημα σε Συρία και Ιράκ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν ο Khalid Masood ανήκε σε ένα ευρύτερο εξτρεμιστικό δίκτυο, και αν υπήρχαν από πριν επαφές με σχετικά πρόσωπα, τότε η αντιτρομοκρατική θα τον παρακολουθούσε και θα τον είχε κατοχυρώσει ως ύποπτο.

Το περιοδικό προπαγάνδας, που κυκλοφόρησε σε πολλές γλώσσες το Νοέμβριο, ζητά από τους τζιχαντιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις με οχήματα όπως συνέβη στην Νίκαια. Η επίθεση του Khalid Masood μοιάζει να ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητά το Ισλαμικό Κράτος.

Αν και η ίδια η τρομοκρατική ομάδα αντιπαθεί τον όρο «μοναχικός λύκος», το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις αυτές, βλέποντας πως χάνει συνεχώς εδάφη και σύμφωνα με τους ερευνητές θα συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα και ας μην υπάρχει απευθείας σύνδεση των «μοναχικών λύκων» με την οργάνωση. 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…