Newsroom

Newsroom

Κροατία: Η κεντροδεξιά κερδίζει το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές

Η Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) εξασφαλίζει 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο σύμφωνα με το exit poll

AP 20187366845109 0

Η Κροατική Δημοκρατική Ενωση προηγείται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, και εμφανίζεται σε θέση να διατηρήσει την εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της συνέπειες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό την σκιά της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου, αναμενόταν αμφίρροπο. Ομως η Κροατική Δημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα έναντι του κετροαριστερού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Νταβόρ Μπέρναρντιτς, σύμφωνα με exit poll της Ipsos.

Οι συντηρητικοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην πολιτική ζωή από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, εξασφαλίζουν σύμφωνα με τις προβλέψεις 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός 44 έδρες, ενώ το κόμμα του Μίροσκλαβ Σκόρο, ενός λαϊκιστή και εθνικιστή τραγουδιστή, 16 έδρες.

Ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις που είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές ημέρες. Μία από τις εναλλακτικές της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης είναι να αρχίσει συνομιλίες με το «Πατριωτικό Κίνημα» του Μίροσλαβ Σκόρο.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που η κροατική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% στην χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες.

«Ο νικητής θα έλθει αντιμέτωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο», εξήγησέ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ιγκόρ Ιβιτ

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, 50 ετών, πρώην διπλωμάτης ειδικευμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, έπαιξε το χαρτί της κρίσης για να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα του.

«Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές και όχι τσαρλατανισμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Κροατία δεν έχει ανάγκη από πειράματα όπως με τον Μπρνάρντιτς ή τον Σκόρο».

Το κυβερνών κόμμα προέβαλε την αντιμετώπιση της επιδημίας. Με 110 νεκρούς και 3.000 κρούσματα, η βαλκανική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέφυγε τα εκρηκτικά σενάρια άλλων χωρών.

Αλλά εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19, όπως στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…