Κρήτη: Η ελιά των 3.000 ετών γίνεται μνημείο

Το πράσινο φως για την ανάπλαση του μνημειακού ελαιόδεντρου Πανασού έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας. Το μνημειακό ελαιόδεντρο, ηλικίας 3.000 ετών,  βρίσκεται στη θέση Αγία Παρασκευή, εντός του οικισμού Πανασού, στη δημοτική ενότητα Ρούβα του Δήμου Γόρτυνας.

NewsRoom 18/12/2018 | 23:15

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο οποίος θα αναλάβει να διεκδικήσει από την Περιφέρεια Κρήτης το κονδύλι ύψους 8.000 ευρώ που απαιτείται για κατασκευές και εργασίες.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, η είσοδος στον χώρο θα διαμορφωθεί στην ανατολική πλευρά, σε επαφή με τον δρόμο. Σ’ αυτό το σημείο θα τοποθετηθούν ξύλινες πινακίδες  με εγχάρακτες πληροφορίες για το όνομα της περιοχής αλλά και για τη συγκεκριμένη μνημειακή ελιά.

Στην ανατολική, νότια και δυτική πλευρά θα τοποθετηθεί ξύλινη περίφραξη ύψους ενός μέτρου για την οριοθέτηση και προστασία της περιοχής.

Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί  από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)   σαν  «Μνημειακό» λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής του ανάγλυφου και του μεγέθους  του κορμού του. 
 Το Ελαιόδεντρο  ανήκει στην Εκκλησία χαρακτηριζόμενο ως Μοναστηριακό και  είναι  ποικιλίας Χοντρολιάς  εμβολιασμένης  σε υποκείμενο  Αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου σε ύψος 0,8m από το έδαφος έχει   μέγιστη διάμετρο (4,20m) και  περίμετρο 10,60.m ενώ στην βάση  του δέντρου έχει μέγιστη διάμετρο 4,50m και περίμετρο 12,10m.

Πηγή:patris.gr