Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για το Μακεδονικό

Κρίσιμο θεωρείται το Σαββατοκύριακο για την ονομασία της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα για αν θα βγει «λευκός καπνός» με τον Ζάεφ να πραγματοποιεί το τηλεφώνημα στον Τσίπρα είτε για να αποδεχτεί τη συμφωνία είτε για να την απορρίψει.

5b19770d1dc52485488b4569 1

Οι παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της γείτονος αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε να διαχειριστεί στην αρχή τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τις διαδηλώσεις και τώρα έχει να διαχειριστεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Τα Σκόπια, είναι γνωστό ότι τελούν υπό πίεση χρόνου, ώστε να προλάβουν να εκπληρώσουν τα χρονοδιαγράμματα και τα πολιτικά «ορόσημα» που δημοσίως έχουν θέσει. Στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και μέχρι τότε θα πρέπει η συμφωνία να έχει εγκριθεί από τη Βουλή της γείτονος. Παρόλα αυτά, το δίπολο Ζάεφ-Ντιμιτρόφ και το χάσμα που καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων αποτέλεσε και το βασικό εμπόδιο για τα μπρος-πίσω τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στην Αθήνα κρατούν κατ’ αρχάς τα μηνύματα αισιοδοξίας του Ζόραν Ζάεφ καθώς εκτιμούν ότι ειλικρινώς επιδιώκει την επίλυση του ζητήματος, αναγνωρίζουν βέβαια το πολιτικό πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί στο εσωτερικό της χώρας του καθώς η αντιπολίτευση του VMRO αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ εναντιώνονται στην αποδοχή του erga omnes και της αλλαγής της ονομασίας στο Σύνταγμα της χώρας.

Πάντως τον διαχωρίζουν από τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ για τον οποίο θεωρούν ότι δημιουργεί προβλήματα, όπως φάνηκε και από τη διαρροή της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πώς μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ την Πέμπτη, το οποίο ουσιαστικά έκανε λόγο για ανοιχτά ζητήματα στη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών, από την Αθήνα κυβερνητικός αξιωματούχος διεμήνυε πως υπάρχει «μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια». Όπως έγινε γνωστό ήδη από την περασμένη παρασκευή ο Νικολά Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκε να υπαναχωρεί σε τεχνικά – νομικά ζητήματα της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στο επίπεδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον λίγες μέρες πριν. Οι διαφορές αυτές φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι από πλευράς του σκοπιανού ΥΠΕΞ.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιμένει ότι η λύση βρίσκεται στην άλλη πλευρά και αν τελικώς η συμφωνία δεν προχωρήσει θεωρεί ότι έχοντας επιδείξει τα βούλησή της για λύση δε θα μπορούν αν της αποδοθούν ευθύνες, αντιθέτως αυτές θα βαραίνουν την άλλη πλευρά.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

Στα πρότυπα όσων έπραξε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, οπότε και είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, τα αντίστοιχα θα πράξει και στην περίπτωση που βγει «λευκός καπνός».

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…