Newsroom

Newsroom

Κρίσιμη μέρα για τον Τζούλιαν Ασάνζ: Τελευταία ελπίδα να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ

Το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου σχετικά με την άσκηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks

787d150d feef 462a 8f81 ac5c45f4178b AP Britain Assange Protest

Πιθανόν πρόκειται για καμπή αποφασιστικής σημασίας στο δικαστικό σίριαλ που κρατάει χρόνια: δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει σήμερα Δευτέρα το αίτημα να ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διατρέχει κίνδυνο σε περίπτωση απόρριψής του να μεταχθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν τον Αυστραλό για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Διώκεται για κατασκοπεία και, σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών· υποστηρικτές του τονίζουν πως η υπόθεσή του αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του πριν από έναν χρόνο, όταν η δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδοθεί ο πενηντάρης Αυστραλός, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον κατήγαγε μείζονα νίκη τη 10η Δεκεμβρίου, όταν βρετανοί δικαστικοί ακύρωσαν την απόφαση αυτή, κρίνοντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν διαβεβαιώσεις που κάλυπταν τις ανησυχίες που διατυπώνονταν στην πρωτόδικη απόφαση.

Οι συνήγοροι του κ. Ασάνζ κατόπιν υπέβαλαν αίτημα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα εξεταστεί σήμερα για να αποφασιστεί εάν θα εγκριθεί ή όχι. Αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους περί τις 12:45 (ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε περίπτωση απόρριψής του, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα έχει πλέον πρακτικά εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Το αίτημα έκδοσής του θα διαβιβαστεί εκ νέου σε βρετανικό δικαστήριο, με τη σύσταση να επιδοθεί στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία είναι η αρμόδια για να λάβει την τελεσίδικη απόφαση.

«Εξαιρουμένων περιπτώσεων έφεσης, το καταζητούμενο πρόσωπο πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 28 ημέρες από την απόφαση του υπουργού που το ενέκρινε», διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Αμερικανικές υποσχέσεις

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε προσφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Φοβόταν το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ, είτε απευθείας είτε μέσω Σουηδίας, όπου είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος του για βιασμό, που έκτοτε τέθηκαν στο αρχείο.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την αμερικανική έφεση στην απόφαση να μην εκδοθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, οι αρχές των ΗΠΑ επιδίωξαν να καθησυχάσουν όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλάξουν στον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως δεν θα μεταχθεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας ADX της Φλόρενς (Κολοράντο), που αποκαλείται το «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων» –όπου εγκλείονται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση μέλη της Αλ Κάιντα– και ότι θα του προσφερθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές και ψυχολογικές φροντίδες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί στην Αυστραλία.

Οι εγγυήσεις αυτές έπεισαν τους βρετανούς δικαστικούς, αλλά όχι την αρραβωνιαστικιά του, τη Στέλλα Μόρις, που φοβάται για την υγεία του αν εκδοθεί σε μια χώρα η οποία, όπως καταγγέλλει,«συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τζούλιαν εξαιτίας αυτών που δημοσιοποίησε».

Η κυρία Μόρις, με την οποία ο Τζούλιαν Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά ενόσω ήταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, θα είναι παρούσα σήμερα στο δικαστήριο του Λονδίνου και αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αφού εκδοθεί η ετυμηγορία του.

Ο Αυστραλός έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη κάπου σαράντα μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, που απηύθυναν έκκληση να του δοθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…