Newsroom

Newsroom

Κρίση στο BBC μετά την καρατόμηση του Γκάρι Λίνεκερ για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά την απόφαση του BBC να απομακρύνει τον Γκάρι Λίνεκερ , μετά από αντικυβερνητικό σχόλιο του για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνηση Σούνακ

gary lineker

Ο Λίνεκερ, πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και για τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, τέθηκε “εκτός αέρα”, έπειτα από κριτική που άσκησε στη μεταναστευτική πολιτική που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση. ια το BBC αυτό αποτέλεσε παραβίαση των κατευθυντήριων οδηγιών του.

«Είναι παραβίαση των εσωτερικών μας κανονισμών», ανέφερε ο βρετανικός φορέας, ζητώντας από τον Λίνεκερ να «αποχωρήσει» αυτό το Σαββατοκύριακο. «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο Γκάρι πρέπει να είναι μια ζώνη χωρίς γνώμη ή ότι δεν μπορεί να έχει άποψη για θέματα που τον ενδιαφέρουν, αλλά είπαμε ότι θα πρέπει να απέχει πολύ από το να παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα κομμάτων ή πολιτικές διαμάχες», πρόσθεσε το BBC.

Ωστόσο, έπειτα πολλοί διάσημοι πρώην ποδοσφαιριστές, σχολιαστές και παρουσιαστές ποδοσφαιρικών εκπομπών αποφάσισαν να μην παρουσιαστούν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ.

Οι διάσημοι πρώην ποδοσφαριστικές Άλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ δήλωσαν ότι δεν θα εμφανιστούν στο Match Of The Day, αυτή την εκπομπή θεσμό για τη Βρετανία, «την παλαιότερη τηλεοπτική ποδοσφαιρική εκπομπή στον κόσμο», σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

Η διαμάχη με τον Λίνεκερ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του BBC σήμερα καθώς πολλοί παρουσιαστές δεν συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ, οδηγώντας το βρετανικό κανάλι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ο Σούνακ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα υπερασπίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ο Λίνεκερ και το BBC να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε εύλογο χρόνο.

«Είναι ζήτημα δικό τους, όχι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίζεται να δίνεται η σωστή διάσταση των πραγμάτων, δεδομένης της σοβαρότητας του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει οδηγήσει 45.000 ανθρώπους να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διασχίζοντας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους παράνομα τη Μάγχη.

Το BBC δεν αλλάζει στάση και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την αμεροληψία του

Δεν παραιτείται ο γενικός διευθυντής του βρετανικού δικτύου παρά τον σάλο για την απομάκρυνση του 62χρονου θρύλου. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Δικτύου, Τιμ Ντέιβι, διαμηνύει ότι δεν υπήρξαν κυβερνητικές πιέσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ανάμεσα σε άλλα ο Τιμ Ντέιβι κάλεσε τον Γκάρι Λίνεκερ να επιστρέψει στη θέση του, κάτι που από την πλευρά του 62χρονου θρύλου θεωρείται αυτή τη στιγμή απίθανο.

 

Η κρίση έφτασε σε νέα ύψη καθώς το BBC αναγκάστηκε να μειώσει δραματικά την τηλεοπτική και ραδιοφωνική αθλητική του κάλυψη και να μεταδώσει το πρόγραμμα Match of the Day – που συνήθως προβάλλεται από τον Λίνεκερ – χωρίς παρουσιαστές, χωρίς ειδικούς και χωρίς τις κανονικές συνεντεύξεις μετά τον αγώνα με παίκτες, πολλοί από τους οποίους εμφανίστηκαν αλληλέγγυοι με τον Λίνεκερ. Η εκπομπή, προγραμματισμένη για 80 λεπτά, μεταδόθηκε μόνο για 20 λεπτά το βράδυ του Σαββάτου.

 

 Γιούργκεν Κλοπ: «Είναι άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Το Σάββατο, καθώς οι αντηχήσεις έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής, ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, μπήκε μέσα, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του Λίνεκερ να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που είπε ότι ήταν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Είναι πραγματικά ένας δύσκολος κόσμος για να ζείτε, αλλά αν το καταλαβαίνω σωστά, αυτή είναι μια άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».