Κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη και των τεσσάρων τελευταίων Τούρκων αξιωματικών

Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συζητούνται σήμερα οι αναιρέσεις των τεσσάρων τελευταίων Τούρκων αξιωματικών για το αν θα εκδοθούν ή όχι, από τους συνολικά οκτώ εκζητούμενους οι οποίοι μια ημέρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

NewsRoom 13/01/2017 | 09:02

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για τους τέσσερις συναδέλφους τους στις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο έκδοσής τους.

Ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γνωστός από την κίνηση της ποινικής δίωξης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επιχειρηματολόγησε επί μακρόν την Τετάρτη κατά της έκδοσης δύο εκζητουμένων, κλείνοντας την εισήγηση του με τη φράση «ακόμη και αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδος, δεν πρέπει να εκδοθούν».

Ο κ. Βουρλιώτης, όπως και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, που εισηγήθηκε την Τρίτη κατά της εκδόσεως για τους δύο πρώτους από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη γείτονα, σημειώνοντας με έμφαση τη βεβαιότητα ότι οι οκτώ, αν εκδοθούν, θα υποστούν βασανιστήρια, ταπεινωτικούς εξευτελισμούς και εν τέλει δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

«Θα κρυβόμαστε, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βουρλιώτης, πίσω από το δάκτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία, αν μείνουμε μόνον στα έγγραφα της δικογραφίας» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό και οι Ελληνες δικαστές, πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού».

Προηγουμένως, οι δυο αξιωματικοί είχαν επισημάνει ,πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος που προσγείωσε το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί», υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους, ενώ οι μάρτυρες που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα βασανιστήρια υπόπτων και κρατουμένων. Προσκόμισαν μάλιστα και αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών δικαστηρίων που έχουν αρνηθεί την έκδοση Τούρκων υπηκόων στη γείτονα και μάλιστα την ελληνική Δικαιοσύνη να μην αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον ευρωπαϊκό κανόνα.