Newsroom

Newsroom

Κριμαία: Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη

Για αποτέλεσμα «ρωσικού εμφυλίου» κάνει λόγο η Ουκρανία. Η σημασία της γέφυρας και η επιρροή στη στρατηγική της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

AP22281525202731

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας αυτή τη φορά με επίκεντρο την γέφυρα της Κριμαίας η οποία έπαθε σημαντικές ζημιές από έκρηξη που σημειώθηκε χωρίς ακόμα να είναι γνωστό τι κρύβεται πίσω από την ανάφλεξη του μοιραίου φορτηγού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

«Εσωτερική διαμάχη» στο ρωσικό στρατόπεδο βλέπει η Ουκρανία

Η ουκρανική προεδρία από την πλευρά της, υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Η σημασία της γέφυρας

Η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει τη γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων πάνω από το στενό του Κερτς, ξοδεύοντας περίπου 3,7 δισ. δολάρια, αφότου η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014. Η γέφυρα εκτείνεται στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, στην οποία βρίσκονται βασικά ουκρανικά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν θέλησε να την ενώσει για πάντα με τη Ρωσία. Την ημέρα που άνοιξε, οδήγησε μια θριαμβευτική συνοδεία πάνω από τη γέφυρα, οδηγώντας ένα φορτηγό στολισμένο με σημαίες.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…