Κρητικοί αστροναύτες ετοιμάζουν αποστολές στο διάστημα… και δεν είναι πλάκα

Το "Cretan Astronaut" είναι η απίστευτη προσπάθεια νεαρών επιστημόνων τεχνολογιών αεροδιαστημικής, από την Κρήτη που έχουν ως στόχο την αποστολή ενός σκάφους στο διάστημα. Το koutipandoras.gr μίλησε με τον Βασίλη Κόττα, marketing manager του Cretan Astronaut, ο οποίος μας εξήγησε τους στόχους του προγράμματος.

5a5f5a4d1dc5249b618b458e

Tι ακριβώς είναι το Cretan Αstronaut;

Το project Cretan Astronaut είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από νέους που ήθελαν να εξερευνήσουν αυτό που δεν φτάνει το μάτι. Το διάστημα. Έτσι, δημιουργήθηκε η ομάδα Cretan Astronaut η οποία ασχολείται με αποστολές μικρών σκαφών στο διάστημα. Με τη προσπάθεια αυτή, η ομάδα μας αποσκοπεί να αναδείξει την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Κρήτη και να την τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας & καινοτομίας. Η πρώτη αποστολή στοχεύει στην κατασκευή μιας πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμης διάταξης τύπου HAB. Η καινοτομία μας έγκειται στο γεγονός ότι το στρατοσφαιρικό μπαλόνι σώζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες, από μια, φορές, μειώνοντας έτσι το κόστος τέτοιων αποστολών. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το σκάφος θα καταγράφει μετεωρολογικές μετρήσεις, τη θέση του μέσω GPS καθώς και την κατεύθυνσή του μέσω επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου, θα διατηρεί συνεχή τηλεπικοινωνία με τον δέκτη μας ενημερώνοντάς μας για τη κατάσταση του σκάφους και θα βιντεοσκοπεί το ταξίδι με μια κάμερα γωνίας λήψης 360°.

Η αποστολή αυτή θα είναι… μερικώς επανδρωμένη, αφού η φιγούρα του κρητικού αστροναύτη θα βρίσκεται εντός του πλάνου της βιντεοσκόπισης καθ’ όλη τη διάρκεια πτήσης.

Ευελπιστούμε το εγχείρημα αυτό να είναι η πρώτη από μια σειρά αποστολών, ένα όραμα όμως το οποίο απαιτεί χρηματοδότηση. Υπάρχει ομώνυμη σελίδα στο Facebook καθώς και επίσημο site της ομάδας (cretanastronaut.com) μέσω τον οποίων μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να στηρίξετε την προσπάθειά μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα;

Το όραμα δημιουργήθηκε όταν ο Δημήτρης Θεοδοσίου και ο Θάνος Παράσχος σκέφτηκαν ότι επιθυμούσαν να κάνουν κάτι πέρα από τις συνηθισμένες φοιτητικές δραστηριότητες. Έτσι, αποφάσισαν να στείλουν ένα σκάφος στο διάστημα. Ύστερα από λίγο καιρό, ο Αλέξανδρος Πουπάκης, ο Ιωάννης Αντωνίου, η Μαρία Μετοχιανάκη, και εγώ “κολλήσαμε” μετά τη γνωριμίας μας με τα παιδιά μέσω του Youth Entrepeneurship Club, οργανισμού που τρέχει δράσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο ρόλος του κάθε μέλους;

Αλέξανδρος Πουπάκης (Γενικός Υπεύθυνος Τεχνολογίας) : Σχεδιασμός, κατασκευή και προγραμματισμός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων της αποστολής καθώς και γενική επίβλεψη χρησιμοποιούμενων, σε αυτή, τεχνολογιών.

Δημήτρης Θεοδοσίου (Μηχανικός Κατασκευής) : Υπεύθυνος κατασκευής των μηχανικών μερών του σκάφους και μελέτη των ιδιοτήτων και προδιαγραφών τους.

Βασίλης Κόττας (Υπεύθυνος Marketing) : Προώθηση του project και της ομάδας, αναζήτηση χορηγών, επικοινωνία.

Μαρία Μετοχιανάκη (Logistics & Marketing) : Όμοια καθήκοντα με τον Υπεύθυνο Marketing.

Γιάννης Παπαντωνίου (Μηχανικός Λογισμικού / Δημιουργός Γραφικών) : Κατασκευή του επίσημου site και του λογοτύπου της ομάδας και σχεδίαση της φιγούρας του Κρητικού Αστροναύτη.

Οι ρολόι διαφορετικοί, οι ιδέες πολλές αλλά οι ικανότητες και η συνεργασία μας, άριστες. Σημαντική είναι η συνεισφορά του Youth Entrepreneurship Club, που στηρίζει το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή καθώς και το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής του κ. Αντωνιάδη που συμβάλλει στην προσπάθεια.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

H αποστολή αυτή θέλουμε να σηματοδοτήσει μια σειρά αποστολών από την ομάδα μας. Στον τομέα της αεροδιαστημικής, όπως φαντάζεστε άλλωστε, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το κόστος και τα έξοδα, τα οποία παλεύουμε να ξεπεράσουμε. Έχουν τεθεί ιδέες και σχέδια από τα υπεύθυνα μέλη, αλλά το μόνο που μπορούμε να πούμε από τώρα είναι “τα καλύτερα έπονται…”.

Ποια είναι η άποψή σας για την δημιουργία Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης;

Η ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας, που διαθέτουν 71 ακόμα χώρες στον κόσμο, είναι κάτι θετικό και ελπιδοφόρο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να υλοποιηθεί για δούμε πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…