Newsroom

Newsroom

Κρέτσος: Θα σεβαστούμε το ΣτΕ, αλλά δεν θα μείνουμε άπραγοι – Έχουμε δεσμευτεί ότι θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό

Ο γ.γ. Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ακόμη και αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Σε αυτή την περίπτωση προανήγγειλε νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την τηλεοπτική αγορά.

580e51ac1dc524ce538b471c

Ο κ. Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NORTH της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδριάζει για το θέμα τω τηλεοπτικών αδειών, σχολιάζοντας την πιθανότητα να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση θα γυρίσουμε στο καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και θα πράξει εκ νέου με άλλες πρωτοβουλίες.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών, αλλά είναι η διάθεση διαφημιστικού χρόνου και γενικότερα η εύρυθμη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς.

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις του ΣτΕ αλλά δεν θα σιωπήσει, ο κ. Κρέτσος είπε πως «ο καθένας εκφράζει και τις δικές του απόψεις επί των αποφάσεων» και τόνισε ότι αυτή την «ιδιότυπη νομιμοφάνεια» που κράτησε 27 χρόνια η κυβέρνηση δεν θα την ανεχθεί.

Παράλληλα χαρακτήρισε τον νόμο Παππά τον πιο φιλικό ως προς το ΕΣΡ, αφήνοντας αιχμές για την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τη συγκρότησή του.

«Αν τελικά ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα της πρώτης δόσης που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές, αλλά έτσι θα τα υστερηθούν οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για κοινωνικές πολιτικές προς όφελος του λαού», είπε.

Σημείωσε όπως η Πολιτεία δεν σταματάει με μία απόφαση δικαστηρίου, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, καταπολεμώντας τα φαινόμενα διαπλοκής.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, η παραβίαση του Συντάγματος κρατά για δεκαετίες, με ένα κλειστό κλαμπ επιχειρηματιών να λυμαίνονται δημόσιες συχνότητες, με αποκορύφωμα όλο αυτό να γίνεται και τσάμπα.

Χαρακτήρισε αεροπειρατεία τον διαγωνισμό της DIGEA, σημειώνοντας ότι το όλο σκηνικό βοηθούσε τους επιχειρηματίες να εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας επανέλαβε τη θέση ότι στον διαγωνισμό της κυβέρνησης υπάρχει ξεκάθαρη μέριμνα για τους εργαζόμενους. Σημείωσε ότι τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «χρωστούν στη διαπλοκή» τη στιγμή που η αγορά στον χώρο εδώ και καιρό «στενάζει» με συνεχιζόμενη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

«Εμείς βάλαμε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων 400 ατόμων πλήρους απασχόλησης», είπε ο Λευτέρης Κρέτσος.

Αναφερόμενος στους σταθμούς που δεν θα λάβουν άδεια, είπε ότι αυτοί θα μπορούν να εκπέμπουν από άλλες πλατφόρμες, είτε συνδρομητικές, είτε να παράγουν περιεχόμενο και να το πωλούν, είτε μέσω διαδικτύου.

Τέλος, σημείωσε ότι ο διαγωνισμός φέρνει μια νέα επενδυτική πνοή, ενώ θα συνδυαστεί και με άλλες δράσεις, όπως η έκπτωση φόρου για την τηλεοπτική παραγωγή, ώστε να προσελκυθούν ξένες παραγωγές και να ενδυναμωθεί ο χώρος των παραγωγών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το Ποτάμι, που ανακοίνωσή του σχολίασε ότι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σεβασμός στους θεσμούς δεν πάνε μαζί».

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, είπε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτικές, αλλά όχι και σεβαστές”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος, οι πράξεις ή οι παραλείψεις του οποίου κρίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Άραγε, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής του κ. Παπαγγελόπουλος πως αισθάνονται όταν κυβερνητικά στελέχη ευθαρσώς λένε ότι δεν σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις;».

Αναβολή για την Επιτροπή Θεσμών

Όπως έγινε γνωστό, αναβάλλεται, μέχρι νεωτέρας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είχε προγραμματισθεί για το πρωί της Τρίτης 25/10 στις 11:00, με αντικείμενο την ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί στο πλαίσιο του αιτήματος της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση των όρων και των προϋποθέσεων διεξαγωγής του πρόσφατου πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο