Κρέτσος: Ανά πάσα στιγμή μπορεί υπερθεματιστής να χάσει την άδεια

Σε κανέναν δεν έχει χορηγηθεί άδεια, διαδικασία συνεχίζεται, εάν κάποιος έχει πρόβλημα με τα στοιχεία που παρουσίασε ή αν δεν καταθέσει την πρώτη δόση την Δευτέρα, ακόμη και για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με τις τράπεζες, θα χάσει την άδειά του αυτοδικαίως, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

NewsRoom 22/09/2016 | 15:07

Για τα «πόθεν έσχες» σε σχέση με τους διεκδικητές των αδειών, έχουν στοχοποιηθεί τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού, απλοί δημόσιοι υπάλληλοι που με αυτοθυσία και αρκετές ώρες δουλειά ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία ένα διαγωνισμό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, αποκαθιστά τη νομιμότητα και αναγκάζει κάποιους ισχυρούς «παράγοντες» σε αυτή τη χώρα να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτό ενοχλεί περισσότερο από όλα.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που είπαμε ποιοι είναι οι τέσσερις νικητές, υλοποιείται σε στάδια, με διαδικασίες. Κάθε στάδιο αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τα προηγούμενα.

Στη φάση που είμαστε θα αναλάβει η Επιτροπή Ενστάσεων όλες τις προδικαστικές προσφυγές, τις ενστάσεις των υποψηφίων έναντι άλλων, αναφορικά και με το πόθεν έσχες και με τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων.

Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες είχαν ελεγχθεί για το πόθεν έσχες, με τη συνδρομή και της Grant Thornton και τα στοιχεία είχαν δοθεί και στους συνυποψήφιούς τους. Αλαφούζος, Μαρινάκης, Καλογρίτσας, Βαρδινογιάννης κτλ γνωρίζουν ακριβώς τι κεφάλαια έχει κάθε εταιρεία, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες, που λειτούργησαν απολύτως συντεταγμένα και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί.

Επιβεβαίωσε ότι για τους «υπερθεματιστές», το πόθεν έσχες καλύπτει το «χτύπημα» με το οποίο πήραν την άδεια και τόνισε ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού δεν έρχεται να υποκαταστήσει την ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο νέος 4389/2016 ισχυροποιεί τον έλεγχο πόθεν έσχες, ακόμη και μικρομέτοχος μικρού ραδιοφωνικού σταθμού είναι υποχρεωμένος να καταθέτει πόθεν έσχες, τόνισε ο κ. Κρέτσος.

Η προκήρυξη προέβλεπε να γίνει έλεγχος προέλευσης και τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων. Έγινε στην πρώτη φάση, στη συνέχεια με το διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν οι προσωρινοί υπερθεματιστές και η Επιτροπή έρχεται να ρωτάει που βρέθηκαν αυτά τα χρήματα, εάν τα διαθέτουν, εάν έχουν εξουσία διάθεσης, τα περιουσιακά στοιχεία, εάν έχουν γίνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εάν διαθέτουν ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, επαναπατρισμένα κεφάλαια κτλ.

Κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν την άδεια, δεν την έχουν πάρει ακόμη

Μέσα στη διαδικασία υπάρχουν όροι και κανόνες που καθιστούν πιθανό, ανά πάσα στιγμή, κάποιος να χάσει την άδεια. Την Δευτέρα αναμένονται 82 εκατ. ευρώ, η πρώτη δόση, εάν κάποιος δεν τα φέρει θα χάσει την άδειά του αυτοδικαίως, το ορίζει η προκήρυξη στην παρ.8.4, σημείωσε ο κ. Κρέτσος, σχολιάζοντας την πιθανότητα πρόβλημα που θα προκύψει σε τράπεζα να εμποδίσει υπερθεματιστή να καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση.

Υπάρχουν επίσης τέσσερις προδικαστικές προσφυγές, που εγείρουν θέματα ελέγχου πόθεν έσχες, των οποίων επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ενστάσεων.

«Σε κανέναν αυτή τη στιγμή δεν έχει χορηγηθεί άδεια, δεν έχει βγει υπουργική απόφαση που να λέει "αυτοί οι τέσσερις είναι πλέον οι νέοι καναλάρχες"... είμαστε σε μία διαδικασία που συνεχίζεται, με πολύ σοβαρά βήματα. Θα εξεταστούν όλα τα σημεία που έχουν εγείρει οι τέσσερις εταιρείες στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών ... Εάν κάποιος έχει πρόβλημα με μία υποψηφιότητα που δεν έχει την επάρκεια των οικονομικών μέσων ή δεν μπορεί να αποδείξει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει αυτό το τίμημα, βεβαίως και θα εξεταστεί, η Επιτροπή θα αποφανθεί και θα φέρει ένα πρακτικό προς έγκριση ή απόρριψη».

Για την κλήση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον κ. Παππά, ο κ. Κρέτσος σχολίασε πώς το περιμένει «με πολλή χαρά ... γίνεται μία προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ... στη δική μας περίπτωση, κάναμε μία δημοπράτηση μετά από 27 χρόνια, έχουμε καταλογίσει τα τέλη χρήσης συχνοτήτων που κάποιοι άλλοι είχαν στα συρτάρια ... έχουμε επαναφέρει το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης ... έχουμε μαζέψει και αρκετά από τα παράβολα συμμετοχής στο διαγωνισμό, εν αντιθέσει με την προηγούμενη διακυβέρνηση».

Πηγή: stokokkino.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.