Κρεσέντο εθνικιστικού λόγου και μανιφέστο εσωκομματικής αντιπολίτευσης από τον Σαμαρά

Αρχηγική εμφάνιση με σφοδρή κριτική για μία σειρά κομβικών κυβερνητικών θέσεων και αποφάσεων, από τα ενεργειακά και την επιδοματική πολιτική μέχρι τη σύγκληση και τον «κατευνασμό» έναντι της Τουρκίας και συνολικά την εξωτερική πολιτική της χώρας επεφύλαξε ο Αντώνης Σαμαράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνέδρους του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με το κοινό να τον ανταμείβει με το έντονο και συχνό χειροκρότημά του.

5589675 scaled 1

«Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας!» ανέφερε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου, στην πολυαναμενόμενη παρέμβασή του την τελευταία ημέρα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να απευθυνθεί στους συνέδρους με μία ομιλία γεμάτη με προσωπικές αναφορές για μία σειρά ζητημάτων και πεπραγμένων της δικής του διακυβέρνησης, διατηρώντας ένα συνεχόμενο «τα έλεγα», από τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, την εξωτερική πολιτική της χώρας και άλλα, καταλήγοντας στην ομιλία του σε σοβαρές μομφές και σφοδρή κριτική στον ιδεολογικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει!» τόνισε ο προκάτοχος του Κυρ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ψευδεπίγραφα πως «και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή», επιχειρώντας έτσι να υπερασπιστεί την έντονα εθνικιστική ατζέντα του.

«Η κρίση διαχέεται σε όλα τα επίπεδα, στον πολιτισμό, στη ζωή στις μεγάλες πόλεις, στην υγεία, στην πολιτική που όλο και περισσότερο μοιάζει να ελέγχεται από κέντρα υπερεθνικά» ανέφερε εισαγωγικά, φλερτάροντας σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του με τα πιο ακραία ακροατήρια, φτάνοντας στο τέλος να αναφερθεί ακόμα και στον γέροντα Παΐσιο, σε συνδυασμό με τη «συμμορία» της «σκευωρίας Novartis», αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών με τα «Σκόπια» όπως επέλεξε να προσφωνήσει τη Βόρεια Μακεδονία.

«Για το ρεύμα χρειάζεται αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία. Οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνιμη λύση. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε όλα όσα συνδέονται με αυτήν» ανέφερε σε άλλο σημείο ασκώντας ευθέως κριτική στις αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και στην ολιγωρία της κυβέρνησής του για την ενεργειακή κρίση, ενώ στη συνέχεια άσκησε κριτική και στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στη Γερμανία για το ίδιο ζήτημα, καθώς και για τον στενό εναγκαλισμό της με τη Ρωσία.

Άσκησε ακόμα έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις θέσεις που είχε επί δυόμιση χρόνια για τους υδρογονάνθρακες και τις εξορύξεις, αλλά και για την απολιγνιτοποίηση, όπως και για το πανάκριβο αμερικανικό LNG. «Σε σχέση με το ενεργειακό σχέδιο με το LNG υπάρχει διαφορά στο να είναι η Ελλάδα ο «μεσολαβητής» που θα μεταφέρει ενέργεια σε άλλες χώρες και άλλο να εξάγει τη δική της ενέργεια» ανέφερε, μην αφήνοντας περιθώρια για παρανοήσεις.

«Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ «ακουμπά» την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο!» τόνισε παρακάτω, χαράσσοντας σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας τις αναφορές του με τον «εσωτερικό εχθρό», όπως έκανε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. «Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε… «μοναχοφάηδες» όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ στη συνέχεια έβαλε και τις κόκκινες γραμμές για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με Τζο Μπάιντεν.

«Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη!».

Ειδικά για την Τουρκία ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υπερασπιστεί και να δικαιώσει τις θέσεις του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σοβαρή διαφοροποίησή του με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφού κατηγόρησε πάλι τους «υπερασπιστές του κατευνασμού» καταφερόμενος εναντίον όσων ζητούν «εύκολες λύσεις» με την Τουρκία, έσπευσε να προσθέσει πως «Δεν διαφωνούσα “να συζητάμε γενικά” με την Τουρκία… Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν».

«Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι “η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις”. Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε» ήταν ακόμα μια ριπή του Αντ. Σαμαρά ευθέως προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού το παραπάνω ευφυολόγημα ήταν δικό του. Ακολούθως ακολούθησε μία παραληρηματική ανάλυση της «εμπόλεμης κατάστασης» που επικρατεί στα Βαλκάνια, καταλήγοντας στο προσφιλές του θέμα του Μακεδονικού, και στη συνέχεια, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που «επαληθεύεται που έλεγε τριάντα χρόνια πριν , ότι “κανείς δεν δύναται να προβλέψει από σήμερα τους μελλοντικούς συνδυασμούς δυνάμεων” σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αυτό το “αύριο” ίσως να έχει ήδη φτάσει».

«Το λέω αυτό γιατί, ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι “ψαχνόμαστε”. Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα» κάλεσε σε δεξιά στροφή το κόμμα του, επικαλούμενος και στο κλείσιμό του συνομωσιολογικές αναφορές, πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες αναταράξεις».

Σημειώνεται πως ο λόγος του ήταν διανθισμένος με πλήθος αναφορών που απευθύνονται σε ακραία ακροατήρια, αφού άνοιξε καταφερόμενος κατά της «πολιτικής ορθότητας» ενώ έκλεισε τονίζοντας πως «ναι, μας ενοχλούν πολλές από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης».

«Αλλά μας δίνει ανακούφιση η αντοχή και η Πίστη του λαού μας, στην Πατρίδα και στις δυνάμεις της. Ναι, μας ενοχλούν όσοι θεωρούν “ντεμοντέ” κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν η Ελλάδα, από χώρα να γίνει “χώρος”. Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης. Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου» ανέφερε καταληκτικά, με αναφορές ενδεικτικές του προσανατολισμού του, ενώ στη συνέχεια έκλεισε με ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά.

«Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!» προειδοποίησε, με τα πυρά του προφανώς να στρέφονται εντός κόμματος, ακόμα και εάν κατέληξε με σκαιές αναφορές στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε!» ανέφερε συγκεκριμένα, καταλήγοντας και σε ένα ακόμα γνωστό παραλήρημα περί νόμου και τάξης από εκείνα που χαρακτήριζαν την διακυβέρνησή του, της «θεωρίας των δύο άκρων».

«Υπέρτατο κριτήριο, για τον καθέναν από μας, για κάθε μας απόφαση, είναι η Πατρίδα! Με την πατρίδα μας, δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί! Τελεία και παύλα! Κι αυτό μόνον η δική μας Παράταξη μπορεί να το εγγυηθεί Η δική μας παρουσία! Η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός μας. Οι βουλευτές μας, Όλοι εμείς, οι Φιλελεύθεροι, οι Κεντρώοι, οι Συντηρητικοί, οι Δεξιοί, οι Πατριώτες! Είμαστε η Λαϊκή, η Αστική, Και πάνω από όλα, η Πατριωτική Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία!» κατέληξε, με το «ενωτικό κλείσιμό» να φαντάζει αδύναμο να καλύψει την έντονη διαφοροποίησή του σχεδόν σε όλα τα κομβικά κυβερνητικά ζητήματα.

Πηγή: Documentonews

Προαστιακός: Διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή Κιάτο – Πειραιάς – Κιάτο λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

EK - Προαστιακος

Προαστιακός: Διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή Κιάτο – Πειραιάς – Κιάτο λόγω πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο

Σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων εξαιτίας της πυρκαγιάς

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και στενά συγγενικά πρόσωπα και έξι εταιρείες

4812517

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και στενά συγγενικά πρόσωπα και έξι εταιρείες

Συνεχείς εξελίξεις στην υπόθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου που ελέγχεται για υπεξαίρεση κοινοτικών…

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Ο «Πούτιν», ο «Πρόεδρος» και η καρέκλα με την εικόνα του Ρώσου προέδρου

πουτιν

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Ο «Πούτιν», ο «Πρόεδρος» και η καρέκλα με την εικόνα του Ρώσου προέδρου

Σε ξύλινη καρέκλα, με υφασμάτινη επένδυση, που είχε στην πλάτη της φωτογραφία του προέδρου της…

Πύλος: «Έκανε σαν δαιμονισμένος», λέει ο κουρέας για τον 25χρονο που του επιτέθηκε επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα (video)

nathon oski EW rqoSdDes unsplash

Πύλος: «Έκανε σαν δαιμονισμένος», λέει ο κουρέας για τον 25χρονο που του επιτέθηκε επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα (video)

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό 51χρονου κουρέα στην Πύλο, από 25χρονο…

Οι Προτάσεις μας

Ναυάγιο Χίος: Ο Κυβερνήτης δεν κατέγραψε το συμβάν επειδή χτύπησε το αριστερό του χέρι παρ’ ότι είναι δεξιόχειρας

WhatsApp Image 2026 02 04 at 08.04.43.width 1600

Ναυάγιο Χίος: Ο Κυβερνήτης δεν κατέγραψε το συμβάν επειδή χτύπησε το αριστερό του χέρι παρ’ ότι είναι δεξιόχειρας

Μετά το αφήγημα της πρόσκρουσης από το σκάφος με τους μετανάστες και το γεγονός ότι…

Tραγωδία στην Άρτα: Ξαφνικός θάνατος για 35χρονη μητέρα-Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της

5463949

Tραγωδία στην Άρτα: Ξαφνικός θάνατος για 35χρονη μητέρα-Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της

Η γυναίκα διακομίσθηκε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο όπου παρά την προσπάθεια που έγινε…

Τέλος διαφήμιση της σοκολάτας ΙΟΝ μετά από καταγγελία καταναλώτριας – Το σποτ που προκάλεσε τις αντιδράσεις

break diafimisi

Τέλος διαφήμιση της σοκολάτας ΙΟΝ μετά από καταγγελία καταναλώτριας – Το σποτ που προκάλεσε τις αντιδράσεις

Η διαφήμιση της γνωστής σοκολάτας αποσύρθηκε παρότι συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το απίστευτο ποσό που πουλήθηκε σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου – Έφτασε τα 27,2 εκατομμύρια δολάρια

michail

Το απίστευτο ποσό που πουλήθηκε σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου – Έφτασε τα 27,2 εκατομμύρια δολάρια

Το σκίτσο κληρονόμησε ο σημερινός ιδιοκτήτης από τη γιαγιά του και όπως είπε πέρασε από…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και στενά συγγενικά πρόσωπα και έξι εταιρείες

4812517

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο «μικροσκόπιο» και στενά συγγενικά πρόσωπα και έξι εταιρείες

Συνεχείς εξελίξεις στην υπόθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου που ελέγχεται για υπεξαίρεση κοινοτικών…

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στην κυβέρνηση: Καταστρατηγήσατε το άρθρο 86 σε Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ

6845111

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στην κυβέρνηση: Καταστρατηγήσατε το άρθρο 86 σε Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνηση, με δήλωσή…

Ηλιόπουλος για απειλές Βορίδη με αφορμή τη Χίο: «Σίγουρα δεν θα μπλέξω για φανταστικά πρόβατα»

iliopoulos voridis

Ηλιόπουλος για απειλές Βορίδη με αφορμή τη Χίο: «Σίγουρα δεν θα μπλέξω για φανταστικά πρόβατα»

Ο Μάκης Βορίδης, άφησε αιχμές ότι για την υπόθεση της Χίου μπορεί να βρεθούμε μπλεγμένοι…

Κόντρα μεταξύ Σακελλαρίδη-Γκίκα για Χίο: «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, για αυτό σας ελέγχουμε»

sakellaridis

Κόντρα μεταξύ Σακελλαρίδη-Γκίκα για Χίο: «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, για αυτό σας ελέγχουμε»

«Πήγαμεγια να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο υγειονομικό προσωπικό, να μιλήσουμε με τα θύματα» σημείωσε…

Βέλη Καιρίδη σε Πλεύρη για την Χίο: «Αποτυχία της χώρας και της πολιτικής της»

kairidi

Βέλη Καιρίδη σε Πλεύρη για την Χίο: «Αποτυχία της χώρας και της πολιτικής της»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Καιρίδης απέναντι στον υπουργό μετανάστευσης, κατακρίνοντας το σύνολο της μεταναστευτικής πολιτικής…

Παναγόπουλος: «Είναι το κράτος δικαίου δίπλα μου; – Χορός ηθικής κατακρεούργησής μου»

panagopoulos

Παναγόπουλος: «Είναι το κράτος δικαίου δίπλα μου; – Χορός ηθικής κατακρεούργησής μου»

Σημείωσε πως δεν του έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές…