"Κρεσέντο" διώξεων στην Τουρκία – Μέτωπο και με το φιλοκουρδικό κόμμα ανοίγει ο Ερντογάν

Σε «κρεσέντο» διώξεων που δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, έχει επιδοθεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική Δικαιοσύνη ετοιμάζει δίωξη κατά του συμπροέδρου του αριστερού - κεντροαριστερού, φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

5762a3291dc52427768b488b

Το κόμμα αυτό είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη και τέταρτο σε ψήφους και έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση της Άγκυρας, κατά καιρούς για στήριξη στο εκτός νόμου PKK.

Ο Ντεμιρτάς κινδυνεύει με φυλάκιση από ένα έως και πέντε έτη για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας», μαζί με ακόμη έναν βουλευτή του HDP.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι «οι ύποπτοι είναι εκπρόσωποι κόμματος που εκπροσωπείται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το κράτος έχει το δικαίωμα να περιμένει ότι τα πολιτικά πρόσωπα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις που εξυμνούν και νομιμοποιούν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την άρση της ασυλίας των βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου, πλέον, μπορούν να ασκηθούν διώξεις εναντίον βουλευτών που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα αν και καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχει ενταχθεί στην συμπόρευση, μετά από εκείνο το γεγονός, της «εθνικής ενότητας» του δεξιού, ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κεντροαριστερού, κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του εθνικιστικού, ακροδεξιού κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Δεν βρήκε τον γιο και συνέλαβε τον πατέρα

Εν τω μεταξύ το γεγονός της σύλληψης του Σερμέτ Σουκούρ, πατέρα του ποδοσφαιριστή Χακάν ο οποίος καταζητείται με την κατηγορία της συμπάθειας προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δείχνει το μέγεθος της μανίας και του αυταρχισμού του Ερντογάν.

Ο Χακάν Σουκούρ που βρίσκεται στο εξωτερικό είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα του Ερντογάν το 2011 αλλά αποχώρησε το 2013 όταν ξεκίνησε ανοιχτά η αντιπαράθεση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής ένταλμα σύλληψης για πατέρα και γιο, το οποίο εκτελέστηκε κατά το ήμισυ το μεσημέρι. Ο Σερμέτ Σουκούρ τελεί υπό κράτηση με τις Αρχές να αναζητούν τον πρώην σταρ της Γαλατάσαραϊ και της Εθνικής Τουρκίας, ο οποίος, βέβαια, κατοικεί εδώ και καιρό εκτός της τουρκικής επικράτειας.

Γκιουλέν: Αν αποδειχθεί το 1/10 από ανεξάρτητο διεθνές σώμα θα παραδοθώ μόνος μου

Την ίδια ώρα ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ότι θα παραδοθεί στις τουρκικές αρχές αν κριθεί ένοχος από ένα διεθνές ανεξάρτητο σώμα που θα διερευνήσει την υπόθεση.

«Αν το ένα δέκατο των κατηγοριών εναντίον μου τεκμηριωθούν, δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω στην Τουρκία και θα εκτίσω τη βαρύτερη ποινή», δηλώνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η Τουρκία ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον 75χρονο ιερωμένο και έχει απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες υπόπτους ως υποστηρικτές του από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλους κρατικούς θεσμούς, τα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εξάλλου σήμερα πως έχει λάβει “θετικές ενδείξεις” από τις ΗΠΑ σχετικά με το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν.

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…