Κραυγή αγωνίας από τους μουσικούς: «Η αγορά εργασίας δεν υπάρχει»

Επιστολή από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος που ζητά την άμεση καταχώρηση των ενσήμων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και παράλληλα αιτούνται ο κλάδος να χαρακτηριστεί πληττόμενος και να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

NewsRoom 23/09/2021 | 20:00

Αναλυτικά η επιστολή τους:

«Αξιότιμοι κύριες κύριοι!

Είμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να διατυπώσουμε εύλογα ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Η αγορά εργασίας σε ότι αφορά τους μουσικούς απλά δεν υπάρχει!

Παραμένουμε πληττόμενοι!

Σας είναι πάρα πολύ εύκολο να το διαπιστώσετε, συγκρίνοντας τις προσλήψεις μουσικών, ίδιων ημερολογιακών περιόδων του 2019, σε αντιστοίχιση με αυτές του 2020-21 από το σύστημα Εργάνη, στο οποίο εσείς και μόνον εσείς έχετε πρόσβαση.

Ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε στη ΔΕΘ ότι θα δοθούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σήμερα το ημερολόγιο γράφει 22 Σεπτεμβρίου και η πλατφόρμα παραμένει κλειστή.

Η πλατφόρμα για το εποχικό επίδομα έχει ανοίξει.

Ωστόσο.

Πως είναι δυνατόν να μην έχουν κατατεθεί οι Α.Π.Δ. και να μην εμφανίζονται ακόμα τα ένσημα των τεσσάρων μηνών (9ος, 10ος, 11ος και 12ος του 2020) από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στο σύστημα ΑΤΛΑΣ; ( Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ.15/Δ/54407/2118/2021 ΦΕΚ 986/Β/12-3-2021. Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης βάσει του άρθρου 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256).

Πόσοι μουσικοί πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν συμπληρώσει αυτά τα 50 ένσημα που απαιτούνται εν μέσω πανδημίας;

Εάν δεν πρόκειται για αμέλεια, τότε το συμπέρασμα είναι ότι η μη καταχώρηση των ενσήμων γίνεται εσκεμμένα, για να μην υπάρχουν ουσιαστικά δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος.

Ζητούμε την άμεση καταχώρηση των ενσήμων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ζητούμε ο κλάδος να χαρακτηριστεί πληττόμενος και να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού».