Newsroom

Newsroom

Κραυγή αγωνίας εκπαιδευτικών: «Δίνουμε αγώνα ζωής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

«Φέτος τα σχολεία, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργείου Παιδείας για τις καινοτομίες που τάχα εισάγει, αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα».

Το πλαίσιο πάλης τους μπροστά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη και το σχέδιο για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο παρουσίασαν μια σειρά Σύλλογοι και Ενώσεις Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης.

Τόνισαν ότι με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινούν αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συμμετέχουν στη σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ και στις συσκέψεις στην υπόλοιπη χώρα μπροστά στην απεργία, οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11 Οκτώβρη, προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις και καλούν τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου και για κατάρτιση και υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως δημοσιεύει το 902.gr
Τώρα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περάματος – Κερατσινίου, μίλησε για το ζήτημα των μισθών και των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπαιδευτικών και κάλεσε σε κοινή δράση ενάντια στην πολιτική της ανέχειας, της ακρίβειας και της καθημερινής ανασφάλειας.

«Δεν πάει άλλο – τόνισε – με τους πετσοκομμένους, παγωμένους για 12 χρόνια μισθούς των εκπαιδευτικών. Δεν αντέχουμε άλλο ο μισθός μας να εξανεμίζεται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά μας έξοδα εξαιτίας της ακρίβειας, να δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από και προς το σχολείο, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 350 – 500 ευρώ για σπίτια – αποθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε τεράστια ποσά, ως δίδακτρα, για τα περιβόητα “προσόντα”. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, ώστε να ανταποκριθούμε στο παιδαγωγικό μας έργο απέναντι στους μαθητές μας.

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να προσφέρουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε! Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά, για να τα φέρουμε βόλτα. Γι’ αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας! 12 χρόνια τώρα “ματώσαμε” από τις περικοπές που μας επέβαλαν εναλλάξ και όλες μαζί οι κυβερνήσεις. Έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς, στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας, τα τελευταία 12 χρόνια. Ενας νεοδιόριστος/η, χωρίς τέκνα, που δουλεύει για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1.180 ευρώ».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιδόματα που έχουν κοπεί, σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη ενός εκπαιδευτικού έχει μειωθεί πάνω από 50% από την περίοδο 2009-10 και κάλεσε: «Δεν “προσαρμοζόμαστε” – δεν συμβιβαζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε! Όχι στην κοροϊδία των κάθε λογής pass και vouchers! Διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το “κρέας-ψάρι” παρουσιάζοντας σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα ματωμένα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο».

«Με πρώτο μεγάλο σταθμό την Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα», είπε και παρουσίασε το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ:

Για το ζήτημα του μισθού:

  • Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλ 950 ευρώ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
  • Άμεση απόδοση του κλεμμένου ΜΚ της διετίας 2016-2017, σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
  • Άμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των νόμων Βρούτση/Αxτσιόγλου που καταργούν τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για το ζήτημα της καθημερινής διαβίωσης:

  • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων με ευθύνη της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.
  • Επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ το μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.
  • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
  • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας από τα 0,15 ευρώ/χλμ στα 0,35 ευρώ/χλμ. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όσους εκπαιδευτικούς μετατίθενται από ΠΥΣΠΕ/ΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΔΕ και για τους νεοδιόριστους για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετεγκατάστασης.

Παράλληλα, παρουσίασε τα μια σειρά από τα γνωστά αιτήματα ου κλάδου για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, με έμφαση στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους, αιτήματα που συνδέονται άμεσα και με τις ανάγκες των σχολείων.

Πηγή: 902.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…