Κρατούμενοι Κορυδαλλού στο documentonews.gr για νέο Σωφρονιστικό Κώδικα: «Τερατώδης, μας συμπεριφέρεται χειρότερα από ζώα»

«Η αθλιότητα έχει αγγίξει τα ύψη. Σε θαλάμους για 6 άτομα έχουν βάλει 15 κρεβάτια και στοιβάζουν 24 έως 28 κρατούμενους. Ανθρώπους με ψυχιατρικά, αναπήρους, υπερήλικες»

fylakes korydalloy 0

Με επιστολή τους προς το Documentonews.gr, κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού εκφράζουν την αγωνία τους για το σχέδιο νόμου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην ουσία καταργεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων και πάει την χώρα δεκαετίες πίσω.

Αποδομώντας την «σωφρονιστική» πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ  με επιχειρήματα που στηρίζονται στην θλιβερή, και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματική, πραγματικότητα που βιώνουν στις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας, οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού  προαναγγέλλουν ότι θα «αγωνιστούμε με κάθε ειρηνικό μέσο ενάντια σ’ αυτό το τερατώδες σχέδιο νόμου».

Οι διαφωνίες τους είναι εύλογες ενώ τα όσα αποκαλύπτουν για τις συνθήκες διαβίωσης τους στις φυλακές Κορυδαλλού σοκάρουν.

«Η αθλιότητα έχει αγγίξει τα ύψη. Σε θαλάμους για 6 άτομα έχουν βάλει 15 κρεβάτια και στοιβάζουν 24 έως 28 κρατούμενους. Ανθρώπους με ψυχιατρικά, αναπήρους, υπερήλικες. Συστηματικά μας αφαιρούν δικαιώματα με διάφορες προφάσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός των κρατουμένων απ τη διοίκηση της φυλακής. Πρέπει να μας επιστραφεί το ένα από τα δύο επισκεπτήρια (εβδομαδιαίο), όπως και το ελεύθερο, που τα ΄κοψαν με πρόφαση το covid και συνεχίζουν. Πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των κρατουμένων υποχρεώνοντάς τους ν’ αγοράζουν τα πάντα, καρέκλες, μαξιλάρια κ.λπ, απ’ το μπακάλη αντί να τα δίνει η φυλακή όπως παλιά. Πρέπει να σταματήσει το κόψιμο των ρούχων και των φαγητών που μας έφερναν οι οικογένειές μας, αφού το φαγητό σήμερα δεν τρώγεται – μας σερβίρουν ξίγκι αντί για κρέας – και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα (ζάχαρη, σαπούνι, χαρτί υγείας, καφέ, τσιγάρα κλπ.) από τον μπακάλη που πλουτίζει σε βάρος μας, ενώ έφερναν φρούτα τρεις φορές την εβδομάδα,μας τα έκοψαν κι αυτά» αναφέρουν ενδεικτικά στην επιστολή τους οι κρατούμενοι.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή –καταγγελία των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο Documentonews.gr:  

Πριν απ΄ όλα πρέπει να πούμε ότι στις φυλακές σήμερα δεν υπάρχει κανένας απολύτως σωφρονισμός, κι ούτε ενδιαφέρθηκε κανένας υπεύθυνος γι’ αυτόν τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια. Το αποκαλούμενο «σωφρονιστικό» σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς. Το αποδεικνύει, το ποσοστό υποτροπής αυτών που αποφυλακίζονται που φτάνει στο 80% στη χώρα μας. Ενώ στην Ευρώπη είναι περίπου το μισό και στην πιο πετυχημένη χώρα είναι μόλις 12% δηλαδή σχεδόν το 90% αυτών που αποφυλακίζονται επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία.

Που οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά; Στο ότι, το μεν δικό μας σύστημα είναι απλώς τιμωρητικό, με βαριές ποινές (έχουμε 1000 ισοβίτες, όσο έχει η Ευρώπη ολόκληρη) με ανύπαρκτα μέτρα για την κοινωνικοποίηση των κρατουμένων και την προετοιμασία τους για την επανένταξή τους (επισκεπτήρια, σχολεία, άδειες κ.λπ.) ενώ στην Ευρώπη αυτά υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για δεκάδες χιλιάδες κρατουμένους. Οι συνθήκες κράτησης αγγίζουν την ημιελευθερία και οι ποινές είναι ανθρώπινες δηλαδή πολύ μικρότερες. Οι απολύσεις υπό όρο στην Ευρώπη βασίζονται στην ουσιαστική πορεία του κρατούμενου, όπου καθοριστικό ρόλο έχουν οι επιστήμονες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι ενώ εδώ αυτός είναι μόνο κατ’ επίφαση. Και αντί το νέο σχέδιο να πάει προς αυτήν την κατεύθυνση που είναι φιλελεύθερη και αποτελεσματική, κάνει ακριβώς το αντίθετο επιμένοντας στην αποτυχία. Συμπεριφέρεται στους κρατούμενους σαν να είναι χειρότεροι κι από ζώα αδιαφορώντας πλήρως για την επανένταξή τους, στοχεύοντας στην ψυχική εξουθένωση και στην καταρράκωσή τους.

Το τερατώδες αυτό σχέδιο αποδεικνύει επίσης ότι το Υπ. Προ. Πο είναι ακατάλληλο για να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά ζητήματα της δικαιοσύνης που δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. Η φυλακή πρέπει το γρηγορότερο να επανέλθει στο Υπ. Δικαιοσύνης. Απ’ τα παραπάνω είναι προφανές ότι διαφωνούμε κάθετα με τις αλλαγές που προτείνονται, διαφωνούμε με το κόψιμο των αδειών για ολόκληρες κατηγορίες κρατουμένων τη στιγμή που η εφαρμογή του Σ.Φ. του 1999 που χορηγούσε άδειες σε όλους, ακόμη και στους πολυισοβίτες υπήρξε επιτυχημένη. Η άδεια είναι απόλυτα επιτυχημένος θεσμός και είναι η κυριότερη αιτία διατήρησης της συνοχής και της ειρήνης μέσα στη φυλακή, έχει μεγάλη ψυχολογική σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας του κρατούμενου και την ομαλή επανένταξή του.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να παραμένουν διαρκώς φυλακισμένοι για 12 ή και 8 έτη, χωρίς τη χρήση ψυχοφαρμάκων, ναρκωτικών, κατάθλιψη, τις βίαιες συμπλοκές και τις απόπειρεςαυτοκτονίας . Δεδομένου ότι έχουμε 1000 ισοβίτες, πρέπει να επανέλθει το όριο των 8 ετών, για τη χορήγηση της άδειας, όπως το προέβλεπε ο Σ.Κ. του 1999 και μάλιστα για τους πολυισοβίτες αφού όπως είπαμε η εφαρμογή του υπήρξε επιτυχής.

Διαφωνούμε με την μετατροπή των 30 μεροκάματων σε 16 για τους μαθητές, πράγμα που δείχνει περιφρόνηση για τη γνώση, αντί να την επιβραβεύσει. Διαφωνούμε με τη δημιουργία φυλακών Γ΄τύπου των οποίων τα αδιέξοδα έδειξε η αποτυχημένη απόπειρα το 2015. Αν έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές στον Σ.Κ. του 1999 αυτές θα ήταν προς την κατεύθυνση των περισσότερων αδειών, προς λιγότερους όρους γι αυτές, προς περισσότερα μεροκάματα για το σχολείο κι όχι λιγότερα, προς περισσότερες εκπαιδευτικές άδειες δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αν γίνονταν αυτές, θα είχαμε σίγουρα πτώση του ποσοστού υποτροπής και άρα βελτίωση του «σωφρονιστικού συστήματος» καταγγέλλουμε αυτό το τερατώδες δήθεν σχέδιο Σ.Κ. και καλούμε τον κάθε δημοκράτη πολίτη να το μελετήσει και να πάρει θέση, γιατί αυτό αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους φυλακισμένους. Με το είδος της δικαιοσύνης που έχουμε οποιοσδήποτε πολίτης ακόμη και ο ποιο νομοταγής μπορεί εύκολα να τον τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί και να βρεθεί στις φυλακές (εκτός αν είναι πολιτικός, βιαστής, μεγαλοδικηγόρος ή διάσημος δημοσιογράφος) όπως το διαπιστώνουμε επανειλημμένα, εδώ μέσα.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε ειρηνικό μέσο ενάντια σ’ αυτό το τερατώδες σχέδιο Σ.Κ. που στην ουσία καταργεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων και μας πάει δεκαετίες πίσω. Η ψήφιση του θα οδηγήσει είτε στη μη εφαρμογή του, είτε στην αλματώδη αύξηση των βίαιων συμπλοκών μέσα στη φυλακή με σοβαρό κίνδυνο αιματηρής εξέγερσης τύπου δεκαετίας του ’90. Ποτέ η φυλακή δεν είχε το σημερινό χάλι. Η αθλιότητα έχει αγγίξει τα ύψη. Σε θαλάμους για 6 άτομα έχουν βάλει 15 κρεβάτια και στοιβάζουν 24 έως 28 κρατούμενους. Ανθρώπους με ψυχιατρικά, αναπήρους, υπερήλικες.

Συστηματικά μας αφαιρούνε δικαιώματα με διάφορες προφάσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός των κρατουμένων απ τη διοίκηση της φυλακής. Πρέπει να μας επιστραφεί το ένα από τα δύο επισκεπτήρια (εβδομαδιαίο), όπως και το ελεύθερο, που τα ΄κοψαν με πρόφαση το covid και συνεχίζουν. Πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των κρατουμένων υποχρεώνοντάς τους ν’ αγοράζουν τα πάντα, καρέκλες, μαξιλάρια κ.λπ, απ’ το μπακάλη αντί να τα δίνει η φυλακή όπως παλιά. Πρέπει να σταματήσει το κόψιμο των ρούχων και των φαγητών που μας έφερναν οι οικογένειές μας, αφού το φαγητό σήμερα δεν τρώγεται – μας σερβίρουν ξίγκι αντί για κρέας – και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα (ζάχαρη, σαπούνι, χαρτί υγείας, καφέ, τσιγάρα κλπ.) από τον μπακάλη που πλουτίζει σε βάρος μας, ενώ έφερναν φρούτα τρεις φορές την εβδομάδα, μας τα έκοψαν κι αυτά.

Τέλος πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός των κρατουμένων που έχουν εκτίσει την ποινή τους και δεν τους αποφυλακίζουν για αρκετούς μήνες, ακόμη και χρόνο, με διάφορες προφάσεις γραφειοκρατικές ή με τη γελοία στερεότυπη φράση «δεν έχεις σωφρονιστεί ακόμη».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…