Το κράτος που σωπαίνει δεν ολιγωρεί απλώς, συνεργεί στη μετάδοση

Το κράτος δεν είναι ούτε πιστό ούτε μη πιστό. Μπορεί να βλέπει την εικόνα μόνο από μια σκοπιά: της δημόσιας υγείας.

Κωστής Παπαϊωάννου 26/10/2020 | 13:19

Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, με 790 νέα κρούσματα. Με τη Θεσσαλονίκη στα κόκκινα.

Κάποιος μπορεί να βλέπει την εικόνα από σκοπιά αντικληρικαλική. Κάποιος άλλος ως ομολογία πίστης. Καλά κάνουν και οι δύο.

Το κράτος όμως δεν είναι ούτε πιστό ούτε μη πιστό. Μπορεί να βλέπει την εικόνα μόνο από μια σκοπιά: της δημόσιας υγείας. Το κράτος που σωπαίνει δεν ολιγωρεί απλώς. Συνεργεί στη μετάδοση. Δίπλα στους παρόντες ιερείς συνεργούν οι μη παρόντες πολιτικοί προϊστάμενοι της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της δημόσιας τάξης. Ψοφοδεείς μπροστά στο "ιερό γινάτι" παίζουν ενεργό ρόλο στη μετάδοση της νόσου. Επιταχύνουν τη μετάδοση δια πράξεων ή παραλείψεων. Ασυμπτωματικοί φορείς πολιτικής ανευθυνότητας.

Πολιτική ηγεσία που αδρανεί ψηφοσυλλέγοντας, αντιπολίτευση που δεν ξεσηκώνεται καιροσκοπώντας, εισαγγελικές αρχές που κοιτούν αλλού.

Κυρίως η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση. Είναι ικανοί να μετρήσουν εκατόμβη προκειμένου να μην σταθούν απέναντι στον ανορθολογισμό.

Και ξαναλέω. Δεν είναι θέμα αντικληρικαλισμού. Είναι θέμα ευθυνών. Όχι μόνο πολιτικών ευθυνών. Πρέπει να αναγκαστούν να αντιδράσουν.