Το κράτος απέρριψε δωρεάν εφαρμογή επειδή κάποτε θα… φτιάξει τη δική του

Με την αιτιολογία ότι πρόκειται να φτιάξει τη δική του εφαρμογή, το κράτος απέρριψε πρόταση χορηγίας από εταιρία για δωρεάν διάθεση ήδη αναγνωρισμένης και δημοφιλούς ηλεκτρονικής εφαρμογής ξενάγησης.

akropoli touristes2

Με την αιτιολογία ότι πρόκειται να φτιάξει τη δική του εφαρμογή, το κράτος απέρριψε πρόταση χορηγίας από εταιρία για δωρεάν διάθεση ήδη αναγνωρισμένης και δημοφιλούς ηλεκτρονικής εφαρμογής ξενάγησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε κείμενό του ο product manager της εταιρίας Lightbuzz Software, Βαγγέλης Πτερνέας, τον Απρίλιο του 2015, κατέθεσαν επίσημο αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να διαθέσουν εντελώς δωρεάν και μάλιστα αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα λειτουργίας, την εφαρμογή Acropolis Rock, τον ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης.

Το Acropolis Rock είναι μια εφαρμογή η οποία έχει κερδίσει μεταξύ άλλων την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft στη Νέα Υόρκη.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών των αρχαιολογικών χώρων και με αίσθημα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, θα θέλαμε να προσφέρουμε την υπηρεσία Acropolis Rock χωρίς καμία αμοιβή. Προσπαθώντας να καλύψουμε το κενό της ελληνικής αγοράς, η χορηγία μας στοχεύει στην περαιτέρω εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Διευκρινίζουμε ότι η εφαρμογή δεν περιέχει διαφημίσεις και ότι η εταιρεία μας δεν θα έχει κανένα οικονομικό κέρδος από την συγκεκριμένη προσφορά», αναφέρει στην πρόταση χορηγίας της η εταιρία υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την εφαρμογή δεσμεύεται να προμηθεύσει το κράτος με το απαραίτητο υλικό για τη «διαφήμιση της εφαρμογής στα σημεία πώλησης εισιτηρίων για το βράχο της Ακρόπολης και στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο».

Το μόνο «αντάλλαγμα» που ζητούσε η εταιρία από το κράτος, όπως επισημαίνει και στο κείμενό του ο κ. Πτερνέας, ήταν η εφαρμογή (που μέχρι πρότινος ήταν επί πληρωμή στο appStore) να διατίθεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Η απάντηση που έστειλε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μετά από 5 μήνες στην εταιρία, ήταν αρνητική.

1HjrLHKdR1DcHzHv2gJd5wg

Η χορηγία μιας δωρεάν εφαρμογής δεν έγινε δεκτή επειδή «στο σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης (application), η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορείων Αρχαιοτήτων».

Δηλαδή, το δημόσιο απέρριψε μια ήδη έτοιμη και βραβευμένη εφαρμογή η οποία του δινόταν δωρεάν επειδή έχει σκοπό να φτιάξει δική του, παρόμοιου τύπου, εφαρμογή.

«Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν», γράφει  ο Βαγγέλης Πτερνέας ενώ επισημαίνει κάτι πολύ ουσιώδες.

«Δεν έγινε αξιολόγηση της εφαρμογής ως προς την λειτουργία, ως προς το περιεχόμενο, ή ως προς την ευχρηστία — οι λόγοι απόρριψης της χορηγίας δεν σχετίζονται με την ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας». Δηλαδή, το κράτος απέρριψε μια προσφορά χωρίς καν να «τρέξει» την εφαρμογή.

Το να φτιάξει κανείς μια εφαρμογή, προϋποθέτει χρόνο και χρήμα. Στην περίπτωση βέβαια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, δεν είναι γνωστό αν η εφαρμογή που φτιαχτεί έναντι χρηματικού αντιτίμου ή δωρεάν.  

Όποιο και να ισχύει, το κράτος όφειλε τουλάχιστον να «εξετάσει» την εφαρμογή και όχι να την απορρίψει, όπως σημειώνει στην απάντησή του, επειδή σκοπεύει κάποτε να φτιάξει τη δική του εφαρμοφή.

«Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση του κράτους μας προκάλεσε έκπληξη. Θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή από το καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Πτερνέας μιλώντας στο koutipandoras.gr

«Δεν έχει νόημα να στείλουμε νέο αίτημα για χορηγία της εφαρμογής, εφόσον απορρίφτηκε ήδη», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της εταιρίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την άρνηση του κράτους να χρησιμοποιήσει την εφαρμοφή, η εταιρία αποφάσισε το Acropolis Rock να διατίθεται δωρεάν για όλους.

 

Ν.Σ

 

ΦΩΤΟ: (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…