«Κρατήστε τον χορό ανοιχτό να σύρει ο Πελοπίδας…» – Το τραγούδι για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ από τους Υπεραστικούς

«Ο χορός» είναι ο τίτλος του εξαιρετικού τραγουδιού που έγραψε ο γνωστός ζωγράφος και συγγραφέας Τάκης (Παναγιώτης) Βαρελάς και μελοποίησε η διεθνούς φήμης κιθαρίστα Εύα Φάμπα, ως απόδοση τιμής στην άσβεστη μνήμη του «καπετάν Πελοπίδα» του ΕΛΑΣ, Σεραφείμ Κοσσόρα. 

χορος

Το τραγούδι ερμηνεύουν μοναδικά οι «Υπεραστικοί», το συγκρότημα που γνωρίσαμε (και τραγουδήσαμε μαζί τους) στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε κινητοποιήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς και εδώ και χρόνια υπηρετεί με συνέπεια το κοινωνικό και πολιτικό τραγούδι.

Ο Σεραφείμ Κοσσόρας γεννήθηκε στο χωριό Χώστια Θήβας. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή βγήκε από τους πρώτους αντάρτες στον Ελικώνα και ήταν καπετάνιος («καπετάν Πελοπίδας») του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ.

Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και διακρινόταν για τη μαχητικότητα και την παλικαριά του. Το μεταδεκεμβριανό κράτος τον καταδίκασε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στο Γουδί στις 26 του Μάρτη 1948. Όσοι τον γνώρισαν στον ΕΛΑΣ και στις φυλακές μιλούσαν πάντα για τη σεμνότητα, το ήθος και την πίστη του στο ΚΚΕ.

Ο ΧΟΡΟΣ

Ξεθώριασαν τα ρούχα τους

στον ήλιο και στην ξέρα

μα όταν πιάσαν το χορό

σήκωσαν φρέσκο αέρα

Και κει στο στριφογύρισμα

τα ροζιασμένα χέρια

σηκώσαν όπλα και σπαθιά

τράβηξαν για τ’ αστέρια

Κόρες και γιοι του Παρνασσού

και σεις χωριά της Θήβας

κρατήστε το χορό ανοιχτό

να σύρει ο Πελοπίδας

Στίχοι: Τάκης Βαρελάς

Μουσική: Εύα Φάμπα

Ερμηνεύουν οι Υπεραστικοί

Μαζί με τους Υπεραστικούς ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, κλαρινέτο, ο Κώστας Σταυρόπουλος, κοντραμπάσο και η Εύα Φάμπα, κιθάρα. Ενορχήστρωση: Εύα Φάμπα και Υπεραστικοί – Ηχοληψία και Μίξη: Γιώργος Νταβαρίνος – Video art: Γιάννης Κλεφτογιάννης

Η Εύα Φάμπα σημειώνει με αφορμή το τραγούδι: «Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ο αγώνας που έδωσαν με πάθος, λεβεντιά κι αυτοθυσία τόσοι άνθρωποι με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΔΣΕ  για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού, συγκινεί και εμπνέει. Διαβάζοντας το βιβλίο του φίλου σημαντικού ζωγράφου Τάκη Βαρελά «ΣΤΑ CAFÉ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ», θαύμασα το ποίημα Ο ΧΟΡΟΣ που αφιέρωσε στον καπετάν  Πελοπίδα, («τον  αντάρτη καπετάνιο του ΕΛΑΣ Ρούμελης  Σεραφείμ  Κοσσόρα που εκτελέστηκε στο Γουδί  το  Μάρτη του 1948 από τα στρατοδικεία της  αστικής τάξης»).                                                                    

Είχε  έρθει η στιγμή να τιμήσω με πιο προσωπικό τρόπο,  μελοποιώντας τους στίχους,  τη μνήμη αυτών των αγωνιστών που η προσφορά τους στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας του τόπου μας, με κάνει να δακρύζω  πάντα. Το  τραγούδι  πλέον  Ο ΧΟΡΟΣ  βρήκε  ιδανικό ερμηνευτή  το μουσικό  συγκρότημα ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ,  ένα συγκρότημα  με  έντονη,  πολύ δημιουργική καλλιτεχνική πορεία που μέσα από τις εμφανίσεις  και  τη  μουσική του παίρνει  ξεκάθαρα θέση στο πλευρό της εργατικής τάξης,  που ενώ παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο καταδικάζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στο πλευρό αυτών που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση.

Ευχαριστώ πολύ επίσης τους συνάδελφους και  φίλους  Βασίλη Παρασκευόπουλο (κλαρινέτο)  και  Κώστα  Σταυρόπουλο (κοντραμπάσο)  που συνεργάστηκαν  στην ηχογράφηση, τον Γιώργη Νταβαρίνο για την ηχοληψία και  μίξη  και τον ταλαντούχο Γιάννη Κλεφτογιάννη  για τη δημιουργία του  βίντεο».

Πηγή: katiousa.gr

Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταδίωξε και εμβόλισε την εν διαστάσει σύζυγό του με το αυτοκίνητο

ΕΚ - Περιπολικό Αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταδίωξε και εμβόλισε την εν διαστάσει σύζυγό του με το αυτοκίνητο

Η γυναίκα δεν τραυματίστηκε, όμως στη συνέχεια ο δράστης την έπιασε και επιχείρησε να την…

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…