Newsroom

Newsroom

Κραδασμοί στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ μετά την απόφαση για καταβολή φόρων 13 δισ. ευρώ από την Apple

Οργισμένη απάντηση στους αναδρομικούς φόρους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στην Apple η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Βρυξελλών ως «πολιτικές μπούρδες».

57c7ecad1dc5246e5d8b4626

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, ο Κουκ ουσιαστικά διαμήνυσε πως η Apple είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με την ιρλανδική κυβέρνηση ώστε να εφεσιβάλουν την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία -όπως είπε- δεν έχει «κανένα έρεισμα σε νόμο ή γεγονότα».

Ο Κουκ είπε επιπλέον ότι το 2014 η Apple πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική Εφορία, ποσό που την κάνει τον μεγαλύτερο φορολογούμενου του ιρλανδικού Δημοσίου για το 2014.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple συμφώνησε μάλιστα με τον ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι ο αναδρομικός λογαριασμός των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ συνιστά προσπάθεια των Βρυξελλών να αποσπάσει φόρους που οφείλονται στην Εφορία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι», είπε. «Νομίζω ότι είναι μία επιθυμία μεταφοράς φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν στις ΗΠΑ στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…