Έμφυλες διακρίσεις από το νηπιαγωγείο: Αγόρια με τα παιχνίδια σας, κορίτσια με τα κουζινικά σας

Έμφυλους διαχωρισμούς στα παιχνίδια προάγει λίστα υλικών νηπιαγωγείου

kouzina

Σελίδα στο facebook με όνομα «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά» έφερε στη δημοσιότητα λίστα υλικών που προάγει έμφυλες διακρίσεις μέσω των παιχνιδιών. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ένα νηπιαγωγείο μοίρασε σε γονείς μια λίστα υλικών με τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται με σαφήνεια το τι παιχνίδι «αρμόζει» σε ένα αγόρι και τι σε ένα κορίτσι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για την προαγωγή έμφυλων διακρίσεων στα παιδιά μέσω του παιχνιδιού. 

Σύμφωνα με τη λίστα, το αγοράκι έχει τη δυνατότητα να πάρει όποιο παιχνίδι του αρέσει χωρίς κανένα περιορισμό. Στην περίπτωση του κοριτσιού όμως, αλλάζουν τα πράγματα. Το κοριτσάκι λοιπόν, έχει τρεις επιλογές. Κουζινικά (για να μαθαίνει από μικρό ποια είναι η θέση του;), πλαστικά φρούτα ή ζωάκια. Προφανώς, η οποιαδήποτε παρέκκλιση, με την παραπάνω λογική, θεωρείται «αφύσικη», καθώς ούτε κάποιο κοριτσάκι προβλέπεται να παίζει πχ με μπάλα, ούτε αγοράκι με κουζινικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσίευση της παραπάνω λίστας προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από γονείς που τάσσονται κατά της επιβολής διακρίσεων με βάση το φύλο, πόσο μάλλον σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία όπου τα παιδιά σιγά-σιγά διαμορφώνουν προσωπικότητα και μια εικόνα για τον κόσμο. 

Μερικά σχόλια γονιών, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

«Στον νηπιαγωγείο μας έχουν κουζίνα… Είχαμε μια συνάντηση κ πήρα τον μικρό μου. Πήγε στην κουζίνα να παίξει μιας κ έχουμε κ στο σπίτι κ του είναι ευχάριστο παιχνίδι. Κάποια αγοράκια τον κορόιδεψαν. Η δασκάλα δεν το είδε. Μόλις λοιπόν ξεκίνησα να εξηγώ ότι όλα τα παιχνίδια είναι για παιδιά, αμέσως το έπιασε κ εξήγησε κ αυτή στα παιδιά. Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός να μη διαχωρίζει τα φύλα.»

«Το πατριαρχικό πρότυπο το οποίο ακολουθεί η δασκάλα το περνάει στους μαθητές της. Γιατι έτσι πρέπει, το κορίτσι/γυναίκα να είναι δούλα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα πάντα, και το αγόρι/άντρας ότι θέλει.»

«Δεν πρέπει να υποχρεώνουμε να παίζουν τα παιδιά μόνο με τα παιχνίδια που εμείς θεωρούμε ότι αντιστοιχούν στο φύλο τους. Εάν ένα κοριτσάκι δεν θέλει να παίξει ούτε με κουζινικά, ούτε με πλαστικά φρούτα, πρέπει να το υποχρεώσουμε;»

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…