Κουβέλης: Αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης από…

kouvelis 17

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα του 3ου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Κατά την ομιλία του, που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Κουβέλης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε μια ευρύτερη συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων, ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος, όπως επισήμανε.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και σχολίασε πως αυτό προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική, τόνισε.

Όπως είπε η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

«Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή. Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών» είπε.

«Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια» συνέχισε.

Υποστήριξε δε πως τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.

Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων, συνέχισε, από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 εκτίμησε και διευκρίνισε:

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση  για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται».

Ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα.

Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια, είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και δήλωσε πως δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση, αλλά το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα.

«Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει συνθήκες συναινέσεων και πλατιών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Επέλεξε διαφορετικά. Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

«Στόχος μας δεν είναι απλά να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία» ο ίδιος ανέφερε πως αυτός ο στόχος είναι μεγάλος και απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων.

Έχει νόημα η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μια τέτοια ευρύτερη συνεργασία, είπε και διευκρίνισε: «Ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος. Αυτό είναι το ωφέλιμο για τη χώρα. Ισότιμη συνεργασία που θα στηρίζεται σε αναλυτική προγραμματική συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας θα ελέγχεται».

Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Δημοκρατική Αριστερά, σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, «διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια».

Επισήμανε, δε, ότι «στόχος μας παραμένει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Με τις δυνάμεις αυτές έχουμε περισσότερες κοινές θέσεις και λιγότερες διαφορές. Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Κουβέλης ξεκίνησε την ομιλία του με το όραμα που υπήρχε όταν ιδρύθηκε η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2010 λέγοντας πως επρόκειτο για μια πράξη εκκίνησης για τη διατύπωση μιας διαφορετικής πρότασης εξόδου της χώρας από την κρίση.

«Εξηγούμαι: Έχω πλήρη συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Έχω συναίσθηση των υποκειμενικών αδυναμιών, των ανεπαρκειών και των λαθών. Όμως ξέρω ότι προσπαθήσαμε κόντρα στο ρεύμα. Ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα» είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε πως νιώθει υπερήφανος που εν μέσω της κρίσης, όταν άλλοι διακήρυτταν πως δεν υπήρχε εναλλακτική πολιτική και πολλοί φλέρταραν με τον λαϊκισμό κάθε απόχρωσης, η ΔΗΜΑΡ μιλούσε για έναν άλλο δρόμο.

Μίλησε για την επιτυχή προσπάθεια του κόμματος να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη όμως παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε (η ΔΗΜΑΡ) να αποτρέψει τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και τη λήψη άδικων μέτρων.

«Δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως επιταχυντής για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» είπε.

Ακόμη αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία του προοδευτικού «τρίτου πόλου» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε και για την εικόνα που μεταδίδονταν για το κόμμα και έδινε την εντύπωση μιας διαρκώς σφάλλουσας και σπαρασσόμενης από εσωτερικές έριδες ΔΗΜΑΡ, για να συνεχίσει με την πρόσφατη εκλογική ήττα του κόμματος.

«Είμαστε η πολιτική δύναμη των πολιτικών συναινέσεων, των ευρύτατων συμπαρατάξεων, διότι γνωρίζουμε πως η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε πως το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι να τοποθετηθούμε για τη συνέχεια από εδώ και στο εξής.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η επίδραση των προτάσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μεγαλύτερη από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» σημείωσε και πρόσθεσε πως σήμερα καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της, χωρίς συμμαχίες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και μείζονες συμφωνίες.

 

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…