Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το σύστημα και τους παρατρεχάμενους

Σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας. Αποσπάσματα από την…

Σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Περιστέρι μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα: 

«Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σ’ αυτή τη διπλή εκλογική μάχη, ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο τη ζωή του, τα προβλήματά του, τις δυσκολίες του. 

Για παράδειγμα, οι θέσεις των κομμάτων στο ζήτημα της ανεργίας, για την ανακούφιση των ανέργων, την επίλυση των αναγκαίων προβλημάτων, αλλά και την οριστική λύση του προβλήματος, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ενιαίο κριτήριο ψήφου και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 

Έχουμε πλήρη επίγνωση πως όταν μιλάμε για τους ανέργους και τα προβλήματά τους, μιλάμε πρώτα απ΄ όλα για το τι σήμερα,  αυτή τη στιγμή, πρέπει να γίνει. 

Γιατί ο άνεργος σήμερα πρέπει να έχει επίδομα για να ζήσει, σήμερα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα του πάρει το σπίτι η τράπεζα, σήμερα πρέπει να σταματήσει να παλεύει με τους ληγμένους λογαριασμούς, τη διακοπή από τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, να εξασφαλίσει ότι το παιδί του θα πάει στον παιδικό σταθμό, δεν θα σταματήσει το σχολείο, θα ‘χει αυτός και το παιδί του γιατρό, φάρμακα, περίθαλψη.      

Εγγύηση σ’ αυτά είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που δεν τα διπλώνει στην πρώτη δυσκολία, δεν υποχωρεί στην κάθε είδους πίεση, δεν συμβιβάζεται με το σύστημα και τους παρατρεχάμενους, όπως έκαναν και κάνουν άλλα κόμματα. 

Οι θέσεις, οι προτάσεις του ΚΚΕ απαντούν και στο σήμερα και στο αύριο. Απαντούν στο τι σήμερα πρέπει να διεκδικηθεί, με μπροστάρη το εργατικό λαϊκό κίνημα, που είναι ανάγκη να ανασυνταχθεί, με ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική λαϊκή εξουσία, όπου η ανεργία, η φτώχεια θα είναι οριστικά παρελθόν.    

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι εγγύηση και για το σήμερα και για το αύριο, γιατί με συνέπεια, με σταθερότητα παλεύει, έχει πείρα και μπορεί να προσπερνά τις δυσκολίες, να μη λυγίζει, να αντέχει. Η πολιτική του πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική, η μόνη που συμφέρει το λαό. 

Εδώ σ’ αυτές τις λαϊκές γειτονιές, όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η φτώχεια εξαθλιώνει, η πείνα θερίζει, εδώ πρέπει ακόμα περισσότερο να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Εδώ πρέπει να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα “Κανένας μόνος του στην κρίση”, “Όλοι για έναν και ένας για όλους”. Και οι κομμουνιστές πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηριχτεί η λαϊκή οικογένεια στη μάχη της επιβίωσης, με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια, μαχητικότητα και αισιοδοξία, να μη λυγίσει στις δοκιμασίες.

Να δυναμώσει η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη, που μπορεί να αγκαλιάσει κάθε λαϊκό σπίτι που δεν έχει ούτε τα απαραίτητα για να ζήσει, που μπορεί να στηρίξει πολύπλευρα τον άνεργο και την οικογένειά του, να στηρίξει το παιδί που πάει σχολείο και δυσκολεύεται, τον ανασφάλιστο που έχει ανάγκη από γιατρό, από φάρμακα, από ιατρικές εξετάσεις. 

Έχουμε κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να βρει αποκούμπι ο εργαζόμενος στα εργατικά σωματεία, ο άνεργος στις επιτροπές ανέργων, ο αυτοαπασχολούμενος στις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, οι λαϊκές οικογένειες στις Λαϊκές Επιτροπές και δω στο Περιστέρι, που εκφράζουν τη συμμαχία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ στο επίπεδο του δήμου, της συνοικίας. 

Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια. Και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και ορμή. Είναι κρίσιμο ζήτημα να μη συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. 

Είναι κρίσιμο ζήτημα ο εργάτης που έχει ακόμα δουλειά να μη συμβιβάζεται με την ανεργία, την ανέχεια του διπλανού του, ο άνεργος να μη βολοδέρνει μονάχος του, η μάνα που έχει να δώσει κολατσιό για το σχολείο στο παιδί της να νοιαστεί και για το παιδί που λιποθυμάει γιατί πεινάει.  

Κι αυτό πρέπει να γίνει με όρους οργανωμένης συλλογικής δράσης. Πρέπει να γίνει με όρους διεκδίκησης, που ξεκινά και καταλήγει στην ευθύνη, πρώτα απ’ όλα, του κράτους να καλύψει άμεσα κάθε βασική ανάγκη της λαϊκής οικογένειας, μέσα από τις κρατικές δομές. Με τέτοιους όρους θα δυναμώνει η λαϊκή αλληλεγγύη και δεν θα χρειάζεται σπόνσορες, χορηγούς τα μονοπώλια, που είναι της λογικής “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”, αλλά ούτε και τις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τα τσεπώνουν χοντρά, για να ξελασπώσουν το σύστημα που γεννά και αναπαράγει την ανεργία. 

Φίλες και Φίλοι,

Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με Λαϊκή Εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι θέση ταξική. Θωρακίζει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα απέναντι στους όψιμους “ευρωσκεπτικιστές” που σηκώνουν τη σημαία της αποδέσμευσης, της εξόδου από το ευρώ, γιατί θέλουν να βάλουν τους εργάτες, τους ανέργους, τους ανθρώπους του μόχθου κάτω από ξένη σημαία δυνάμεων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. 

Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με Λαϊκή Εξουσία απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει. 

Αχρηστεύει το δόκανο που στήνουν στο λαό μας ακόμα και “διάφοροι επαναστάτες αριστεροί” που τον θέλουν να επιλέγει πότε το ένα μοντέλο καπιταλιστικής διαχείρισης και πότε το άλλο. Χτες η Ιρλανδία και το ιρλανδικό μοντέλο, σήμερα η Αργεντινή, η Ιαπωνία, ακόμα και η Βρετανία, οι ΗΠΑ. Όλες τους μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες.

Αλήθεια, τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία από το πρόγραμμα της λεγόμενης επεκτατικής διαχείρισης που έδωσε προσωρινά ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, κάτι που αναμασάνε κάποιοι και εδώ στην Ελλάδα; Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται συνεχώς τους τελευταίους 17 μήνες. Η έμμεση φορολογία στην κατανάλωση αυξάνεται από το 5% στο 8% και προετοιμάζεται νέα αύξηση στο 10%. 

Αλήθεια, τι έφερε για το λαό των ΗΠΑ η πολιτική Ομπάμα, που επίσης θαυμάζουν κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κάποιους άλλους της συγκυβέρνησης; 

Παρά τους θετικούς ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η πραγματική ανεργία παραμένει στο 15% στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό όνειρο είναι κόλαση για το λαό των ΗΠΑ, αφού 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, πολλοί απ’ αυτούς εξασφαλίζουν το καθημερινό φαγητό τους με κουπόνια. Το 22% των παιδιών καταγράφονται ως φτωχά. Από το 2007 οι κατασχέσεις σπιτιών ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια. 

Τι έδωσε στο λαό της Βρετανίας το εθνικό της νόμισμα; Επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους, με την πραγματική ανεργία να φτάνει το 13-14%, μαζί με το ένα εκατομμύριο άνεργους που δεν καταγράφονται, γιατί λαμβάνουν διάφορα επιδόματα και 5% των εργαζομένων που απασχολούνται περιστασιακά και αδυνατούν να βρουν μόνιμη απασχόληση. 

Την ίδια στιγμή που στη Βρετανία ο πραγματικός μισθός υποχωρεί, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών ύψους 11,5 δισ. λιρών, αύξηση της χρηματοδότησης των ομίλων κατά 3 δισ. λίρες. Η Βρετανία έχει δικό της νόμισμα και για να προστατεύσει τα συμφέροντα των βρετανικών μονοπωλίων, εντάσσεται σε μια σειρά συμφωνίες που αφορούν στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με την ειδική σχέση ΕΕ – Βρετανίας. 

Τι πρόσφερε στο λαό της Αργεντινής η αποσύνδεση του νομίσματος από το δολάριο, ο έλεγχος στις εξαγωγές συναλλάγματος και η κρατική πολιτική ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας; Μια από τις πρώτες θέσεις στην αδήλωτη εργασία. 

Τι πρόσφερε στα μονοπώλια; Ρυθμούς ανάπτυξης που τα ωφέλησαν, χωρίς οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο μέχρι το 2000. Τα ντόπια μονοπώλια προστάτευσε η “αριστερή” κυβέρνηση της Αργεντινής, γι’ αυτό επέβαλε βαρύτατους φόρους στις εισαγωγές, καθιστώντας αδύνατη την αγορά αναγκαίων εισαγόμενων εμπορευμάτων για τους εργαζόμενους.  

Η αποδέσμευση, που προβάλλει το ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών, στην Ευρώπη του σοσιαλισμού. Ο δρόμος του ΚΚΕ δεν είναι μοναχικός, δρόμος απομόνωσης, όπως λένε οι αντίπαλοί μας. 

Αντίθετα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κάθε λαός είναι ΜΟΝΟΣ του. Ο ελληνικός λαός είναι μόνος μέσα εδώ, αντιμέτωπος και γυμνός με τα θηρία που τον κατασπαράζουν. Στην πάλη για την αποδέσμευση οι λαοί πραγματικά θα ενώνονται, δεν θα είναι μόνοι τους, ο ελληνικός λαός και τα παιδιά του θα έχουν συμμάχους.

Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης και για την Ελλάδα είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην Ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης. 

Ακόμα και όσοι σήμερα δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη της αποδέσμευσης και θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ και τις πολιτικές της, μπορούν να το κάνουν μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να είναι δυνατό παντού, και στην Ευρωβουλή. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εξαρτήσεις, δεσμεύσεις, δεν τρέφει αυταπάτες για την ΕΕ, είναι σε θέση να αποκαλύπτει στο λαό, όπως το κάνει εδώ και χρόνια, τα αντιλαϊκά σενάρια που εξυφαίνονται σε αυτή τη λυκοσυμμαχία. Η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο, αν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…