ΧΧ

Χρίστος Χαραλαμπόπουλος

Το Kουτί της Πανδώρας

Οι πρόσφατες ομιλίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και στο συνέδριο του κόμματός του, υπήρξαν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αλλά όχι για όλους.

Φάνηκαν χρήσιμες σε εκείνους που, ακόμη, αναζητούσαν τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά της πολιτικής αντίληψης και συμπεριφοράς του κόμματος της ΝΔ, που επιδιώκει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές. Και αυτά τα χαρακτηριστικά στις δύο ομιλίες του κ. Μητσοτάκη βασίστηκαν σε μία κατασκευή δύο αξόνων. 

Ο πρώτος άξονας, με αιχμή την συμφωνία των Πρεσπών, είναι ο επιθετικός εθνικισμός που φορά το σακάκι του πατριωτισμού. Γύρω από αυτόν τον άξονα αρθρώνεται ένας λόγος που κατηγορεί, καταγγέλλει, δημιουργεί σύγχυση, θρέφει φοβίες, διχάζει, αρνείται αλλά δεν προτείνει. Άλλωστε, επιδίωξή του δεν είναι η σύνθεση των απόψεων στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιδίωξή του είναι η στοίχιση κάτω από την σημαία της ΝΔ, των ψηφοφόρων του χώρου που εκτείνεται από το κέντρο μέχρι την άκρα δεξιά. Όσο συχνότερα και εντονότερα ακούγεται η κατηγορία περί προδοσίας της πατρίδας τόσο περισσότεροι «εθνικόφρονες», τρομαγμένοι ή θυμωμένοι ψηφοφόροι, έρχονται στην ΝΔ. 

Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την πολιτική διαδρομή του κ. Μητσοτάκη θα διαπιστώσει, με σχετική ευκολία, πως άρχισε να ενσωματώνει στις τοποθετήσεις του εθνικιστικά-ακροδεξιά χαρακτηριστικά, σταδιακά, από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ και μετά. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι για την εκλογή του χρειαζόταν την στήριξη του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, που εδραιώθηκε μέσα στο κόμμα χάρη στον Αντώνη Σαμαρά και απηχεί τις απόψεις του. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΝΔ και η ομιλία του, έδειξαν ότι ο εθνικιστικός-ακροδεξιός βραχίονας μέσα στην ΝΔ έχει μεγάλη επιρροή. Τόση που εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό της φυσιογνωμία της πολιτικής της συμπεριφοράς με τα χαρακτηριστικά της αγένειας, της επιθετικότητας, της μνησικακίας, του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. 

Ο δεύτερος άξονας είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη. Με αυτήν την αντίληψη πολιτεύεται η οποία, άλλωστε, είναι και οικογενειακή παράδοση. Σε όλες τις ομιλίες ή τοποθετήσεις του, τον τελευταίο χρόνο ειδικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει ούτε φοβάται να αποκαλύψει ότι η μείωση των φόρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην κίνηση του κεφαλαίου παράλληλα με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους (και των δαπανών του) αποτελούν τον κεντρικό άξονα των οικονομικών του επιλογών. Μάλιστα, το γεγονός ότι η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων «δαιμονοποιήθηκε» ως απόδειξη της «συναλλαγής» για την συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει ποια θα είναι η στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα σε περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την εξουσία. Την περικοπή των συντάξεων, βέβαια, υπερασπιζόταν η ΝΔ με την φράση pacta sunt servanda όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναβάλλει ή να ματαιώσει το μέτρο. Αλλά ποιος θυμάται τώρα τέτοια πράγματα;

Οι δύο άξονες που προαναφέρθηκαν ανταποκρίνονται και στην ύπαρξη των δύο κυρίαρχων τάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ. Όσο η νίκη στις εκλογές παραμένει σοβαρό ενδεχόμενο, οι δύο τάσεις, θα βαδίζουν χέρι – χέρι. Η ήττα, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει στον διαχωρισμό τους και στην διάσπαση της ΝΔ ενώ η κατάληψη της εξουσίας θα ευνοήσει και θα ενισχύσει την αυτονομία τους, με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Προς το παρόν, και με την στήριξη των φιλικών του ΜΜΕ ο κ. Μητσοτάκης περιφέρει κλειστό το περιποιημένο κουτί με τις ενδεδειγμένες λύσεις για την καλυτέρευση του παρόντος και του μέλλοντος. Προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να το ανοίξουν την μέρα των εκλογών, με κάθε μέσο, ακόμη και με προπαγανδιστικά βίντεο που δεν σκηνοθετούν ούτε πρωτοετείς κινηματογραφικών σχολών ή με στοχευμένη αναπαραγωγή fake news. 

Φοβάμαι, όμως, ότι αν αυτό το κουτί του κ. Μητσοτάκη ανοίξει, με δεδομένη την φυσιογνωμία της ΝΔ, θα αποδειχθεί πως το κουτί της Πανδώρας μπροστά του ήταν θησαυροφυλάκιο. Τουλάχιστον σε εκείνο είχε μείνει μέσα η ελπίδα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr